Svijet

"Vrijeme je da se rat u Gazi završi": Kamala uputila oštre riječi Netanjahu

Autor Aleksandra Virijević

Izrael ima pravo da se brani, a važan je i način na koji to čini, a ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet mjeseci je poražavajuće, navela je Haris.

Izvor: Kenny Holston - Pool via CNP / Zuma Press / Profimedia

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris izvršila je pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi, koji bi ublažio patnje palestinskih civila. To je učinila strožijim tonom nego predsjednik Džo Bajden .

"Vrijeme je da se ovaj rat završi. Ne možemo sebi da dozvolimo da otupimo na patnju i neću ćutati", rekla je Haris u izjavi nakon sastanka s Netanjahuom.

Njene primjedbe bile su oštre i ozbiljne i pokrenule su pitanje da li bi bila agresivnija u odnosima s Netanjahuom ako bude izabrana za predsjednika SAD. Međutim, analitičari ne očekuju da će doći do velike promjene u politici SAD prema Izraelu, najbližem savezniku Vašingtona na Bliskom istoku.

"Izrael ima pravo da se brani, a važan je i način na koji to čini. Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet mjeseci je poražavajuće", rekla je još Haris.

Dodala je da kada kaže poražavajuće misli na "slike mrtve djece i očajnih gladnih ljudi, koji bježe u sigurnost, ponekad raseljeni po drugi, treći ili četvrti put".

Podsjetimo, predsjednik Sjedinjenih Američkih država Džozef Bajden saopštio je u nedelju da se povlači iz predizborne trke. On je odmah po odustajanju podržao potpredsjednicu Kamlu Haris za novog predsjedničkog kandidata. Kako ocjenjuju analitičari pred njom se nalazi veliki izazov, pa su šanse da pobijedi Donalda Trampa veoma male. Zvanično imenovanje novog demokratskog kandidata za predsjednika održaće se u avgustu, na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu.