Svijet

RUSKI "ISKANDERI" NASTAVLJAJU DA RAZARAJU: Raketa pogodila bazu kod Harkova sa 30 tenkova (VIDEO)

Izvor Kurir

Ruski raketni sistem “Iskander” pogodio je tenkovsku bazu Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu.

Izvor: PrintScreen Twitter

U bazi je uočeno preko 30 tenkova. Pitanje je u kakvom su bili stanju, ali je evidentno da je remontni zavod bio u funkciji, te da je osoblje bilo meta. Rusko osmatranje je došlo do informacija da se na zapadu Harkova nalazi remonta baza ukrajinske tehnike. Izviđanje dronom je zabeležilo kretanje ljudstva, tenkova, vučnih vozova.

Postalo je jasno da baza nije samo staro skladište napuštene tehnike već aktivni remontni zavod. Nakon inicijalnog dejstva balističkom raketom Iskander, ruski artiljerci su gađali zavod i kasetnom municijom.

Tenkovska baza puna tenkova gotovo na liniji fronta

Stiče se utisak kako je nedopustivo da se nedaleko od fronta, na kraju, i od granice sa Rusijom, i dalje nalazi aktivna tenkovska baza. Da li je moguće da ukrajinska armija slobodno razmješta snage praktično na liniji fronta? Snimak zabilježen od strane ruskih bespilotnih letjelica daje odgovor na takva pitanja. Primarna meta ruskog napada nisu ni bili tenkovi.

Još iz vremena Sovjetskog Saveza stotine ovih tenkova su napušteni po sličnim bazama ili livadama. Ipak, u ovom slučaju, rusko izviđanje je primijetilo aktivnost unutar radionica.

Oprema je transportovana na remont sa obližnjeg fronta, što se može vidjeti na video snimcima. Inicijalni udar rakete “Iskander” je i bio po jednoj od radionica zavoda. Da su Rusi fokusirani na osoblje i ljudstvo govori i podatak da su nakon nekoliko minuta tukli i kasetnom municijom.

Ruski izvori se hvale da je tokom napada ubijeno i do 100 pripadnika 151. mehanizovane brigade VSU. Ipak, ruski izvori tvrde da su meta u ovom slučaju bili i strani plaćenici, procjenjujući njihove gubitke na 40 boraca.

Naime, ruski izvori ističu da se odmah pored radionice za remont tehnike nalazilo i mjesto privremene dislokacije inostranih instruktora koji su u ovom udaru u značajnoj mjeri stradali.

Upravo iz tog razloga se, kako je i pravilno, nakon dejstva rakete Iskander, gađalo i kasetnom municijom.

Što se tiče same tehnike, do 2014. se u Harkovu nalazilo preko 1000 različitih napuštenih tenkova. Uglavnom su to bili tenkovi T-72, T-64 i T-80. Poslednji satelitski snimci pokazuju da se njihov broj znatno prorijedio.