Svijet

RUSKI LOVAC PRESREO 3 NATO AVIONA! Drama kod Krimskog poluostrva

Autor Aleksandar Blagić

Ruski lovac spriječio je NATO avione u akciji na poluostrvu Krim.

Izvor: YouTube/Printscreen/TangoSix

Ruski avion SU-27 podignut je hitno danas popodne da bi spriječio NATO avione u akciji izviđanja blizu Sevastopolja na Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Moskva je saopštila da su Boeing RC-135V Rivet Joint AWACS u pratnji dva lovca RAF Typhoon bili prinuđeni da skrenu na zapad.

"Lovac Su-27 pratio je u Crnom moru strateški izviđački avion RC-135 i dva lovca Typhoon britanskog ratnog vazduhoplovstva. Nije dozvoljeno kršenje ruske državne granice britanskim avionima. Kako se ruski lovac približavao, strani vojni avioni su se udaljili od granice", stoji u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Ruski izvori navode da su se prvi put, posle dugo vremena, izviđački avioni Alijanse uputili da napuste vazdušni prostor iznad Rumunije i krenu ka obalama Krima. Služba za praćenje "Flightradar" snimila je približavanje britanskih aviona na udaljenosti manjoj od 200 kilometara od Sevastopolja.

Kako su izjavili ruski zvaničnici, "let borbenog aviona je izveden u strogom skladu sa međunarodnim normama za korišćenje vazdušnog prostora koji se nalazi iznad neutralnih voda, bez prelaska vazdušnih puteva i bez opasnog približavanja stranim avionima“. Strateški izviđački avion RC-135V Rivet Joint politeo je iz vazdušne baze Ferford u Velikoj Britaniji. Letelica, registarske oznake ZZ666 i radio pozivnog znaka RRR7224, izašla je iznad Crnog mora sa teritorije Rumunije, razvijajući se na visini od 10.058 metara.