Svijet

OD NAJMOĆNIJE ŽENE NA SVIJETU DO TAJNOG ŽIVOTA! Evo kako Angela Merkel slavi svoj 70. rođendan

Autor Uroš Matejić

Dugogodišnja njemačka kancelarka Angela Merkel danas slavi 70 rođendan. Svoju privatnost je ljubomorno čuvala i tokom 35 godina u politici, a to se ne mijenja ni sada, pa životni jubilej slavi u krugu porodice.

Angela Merkel
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Na vrhuncu karijere slovila je za najmoćniju ženu na svijetu, ali danas svoj 70. rođendan proslavlja u potpunoj privatnosti, daleko od očiju javnosti. Otkrio je to za dpa portparol kancelarije Angele Merkel, prenosi Gardijan. Formalnije slavlje biće održano 25. septembra, ali ne u sjedištu njene političke partije, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), već u studioznom okruženju berlinske Akademije nauka i humanističkih nauka. Neće biti pohvalnih govora saveznika, već predavanje istoričara umjetnosti Horsta Bredekampa na temu "Svijetlo i sjenka u prosvetiteljstvu".

Tema ne može biti prikladnija za političarku koja je prekinula sve veze sa svijetom politike na način na koji je to malo kome od njenih kolega pošlo za rukom. Kada je Merkelova u oktobru 2018. objavila da će se povući na kraju svog četvrtog mandata, u jesen 2021. godine, spekulisalo se da će težiti ulogama kao što je liderstvo u UN. Drugi su sugerisali da bi mogla da prati put svog prethodnika Gerharda Šredera od visokog položaja do lobiranja. Umjesto toga, bivša kancelarka povukla se u svijet umjetnosti.

Jedini veliki javni intervju koji je Merkelova dala nakon povlačenja, u pozorištu Berliner Ansambl u junu 2022, nije bio sa političkim komentatorom ili nekim od novinara koji su je pratili tokom njenih 16 godina na vrhu nemačke politike, već sa Aleksandrom Osangom, romanopisac i kolumnista Špigla poznat po svojim ironičnim zapažanjima o svakodnevnom životu.

Merkelova je u intervjuu otkrila da je prve mjesece svog penzionisanja provela uronjena u Magbeta Vilijama Šekspira i Don Karlosa Fridriha Šilera - i frustrirala one koji su željeli da razmišlja o svojim odlukama o ulozi Nemačke u ratu Rusije sa Ukrajinom, energetskoj bezbjednosti ili imigraciji. U maju ove godine, Merkelova je održala hvalospjev u kancelarijama Fondacije Konrad Adenauer pridružene CDU - ne u čast drugog političara, već glumca Ulriha Matesa, dugogodišnjeg prijatelja poznatog izvan Njemačke po ulozi Jozefa Gebelsa u istorijskoj drami Propast.

Kada je istog mjeseca ipak održala govor na političkom događaju, to je bilo povodom penzionisanja njenog bivšeg političkog protivnika, bivšeg ko-lidera Zelene stranke, Jirgena Tritina. Ona je, na žalost pojedinih partijskih kolega, nekoliko dana ranije pobjegla sa partijske konferencije CDU. Špigel je tada prokomentarisao da je prostor u kome se Merkelova osjećala prijatno bio prostor u kome "politika jedva ima ulogu, u kome se razlike jedva čuju iznad zvuka jedinstva".

Razlike u mišljenjima i pitanja o tome da li će određene odluke ukaljati njeno nasleđe doći će do izražaja kada u novembru budu objavljeni njeni memoari pod nazivom Sloboda: Sjećanja 1954-2021., čiji je koautor njena dugogodišnja savjetnica i šefica kabineta, Beate Bauman.

Do tada, sedamdesetogodišnjakinja će nastaviti da se kreće uglavnom u uzvišenijim kulturnim sferama. U romanu Herscht 07769 mađarskog pisca Lasla Krasznahorkaia, objavljenom na mađarskom 2022. i koji će u septembru biti objavljen u engleskom prevodu Otilie Mulzet, protagonista piše Merkelovoj nekoliko pisama o njihovoj zajedničkoj strasti prema muzici Johana Sebastijana Baha, ali ona nikada ne odgovara.

U gospođici Merkel, televizijskoj drami koja je premijerno prikazana u Njemačkoj prošlog marta i emitovana u Italiji prošle nedelje, političarka iz Istočne Njemačke zauzima centralnu ulogu. Emisija prikazuje Merkelovu, njenog muža i njihovog mopsa koji pokušavaju da provedu njenu penziju u tihim ravnicama sjeveroistočnog regiona Ukermark, samo da bi umjesto toga na kraju riješila zločine. Glavnu ulogu igra veteranka njemačka glumica Katarina Talbah, serija je zasnovana na dva romana Dejvida Safiera, objavljenih u sumrak Merkeline vladavine. U prvom izdanju knjiga, Merkelin mops se zove Putin, ali ga je nakon ruske invazije na Ukrajinu Safier preimenovao u Pupsi (Farti). U TV seriji se zove Helmut, po pokojnom njemačkom lideru Helmutu Kolu, koji je bio mentor Merkelove.