Svijet

"RAT ĆE USKORO RADIKALNO DA ESKALIRA, ALI TRAMP IMA PLAN" Orban pisao vrhu EU da se spremi za promjenu politike SAD

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Mađarski premijer Viktor Orban je nakon privatnih razgovora sa Donaldom Trampom, bivšim američkim predsjednikom, izjavio da će republikanski kandidat, ako pobijedi u novembru i vrati se u Bijelu kuću, brzo zatražiti mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Izvor: Profimedia

To je objavio Fajnenšel tajms (FT), koji prenosi da je u privatnom pismu čelnicima Evropske unije, nakon nedavnih posjeta Kijevu, Moskvi i Pekingu, Orban naveo da to znači da bi u slučaju Trampove pobjede "EU trebalo da ponovo otvori direktnu diplomatsku komunikaciju sa Rusijom i započne pregovore na visokom nivou sa Kinom kako bi se pronašlo mirno rešenje za rat u Ukrajini".

Orban je u pismu takođe poručio da je, na osnovu nedavnih razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kineskim predsednikom Si Đinpingom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, "opšti utisak" bio takav da će "intenzitet vojnog sukoba radikalno da eskalira u bliskoj budućnosti".

Iako je FT imao uvid u Orbanovo pismo čelnicima EU, kabinet mađarskog premijera odbio je da ga komentariše, a ni Trampov predizborni štab nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Orbanova putovanja i susreti s Putinom, Sijem i Trampom u poslednje dvije sedmice otkad je Mađarska preuzela rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom, šokirali su saveznike u EU i NATO.

Navodi se da se mnogi boje da Orbanova podrška mirovnom rešenju, dok Rusija još uvek kontroliše ogromna područja istočne Ukrajine, ide na ruku Kremlju i potkopava odlučnost Zapada u podršci teritorijalnom integritetu Kijeva.

Ne možemo očekivati ​​nikakvu mirovnu inicijativu od Trampa do izbora. Međutim, sa sigurnošću mogu da kažem da ubrzo nakon izborne pobjede neće čekati inauguraciju, već će odmah biti spreman da djeluje kao mirovni posrednik. On za to ima detaljne i dobro utemeljene planove - napisao je Orban u svom pismu poslatom predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i drugim čelnicima EU.

Orban je ocijenio da to znači da bi EU trebalo da predvidi promjenu američke politike i onda ili prihvati potrebu za hitnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ili preuzme veću odgovornost za finansiranje ukrajinske odbrane.

 Ako Trump pobijedi, finansijski teret podrške Ukrajini promeniće se na štetu EU. Više sam nego uvjeren da će se nakon vjerovatne pobjede predsjednika Trampa odnos finansijskog tereta između SAD i EU značajno promijeniti na štetu EU kada je riječ o finansijskoj podršci Ukrajini - napisao je Orban u pismu čelnicima EU.

Mađarski premijer već dugo je najproruskiji čelnik EU, koji kritikuje zapadne sankcije Moskvi i vojnu podršku Ukrajini, a u isto vrijeme zahtijeva prekid vatre i mirovne pregovore.

To je u suprotnosti sa zajedničkim stavom EU i SAD da treba pomoći odbrani Ukrajine i da samo Kijev može da odluči kada će započeti pregovore s Rusijom.

Naša evropska strategija u ime transatlantskog jedinstva kopirala je proratnu politiku SAD. Do sada nismo imali suverenu i nezavisnu evropsku strategiju ili politički akcioni plan. Predlažem raspravu o tome da li je nastavak ove politike racionalan u budućnosti - napisao je Orban.

Njegov opis Trampovog mirovnog plana za Ukrajinu podudara se sa političkim dokumentom o sukobu koji su napisala dva saveznika bivšeg predsjednika SAD za koje se očekuje da će preuzeti visoke uloge u domenu nacionalne bezbjednosti u njegovoj administraciji ako on pobedi na predsedničkim izborima na jesen.

Plan Kita Keloga i Freda Flajca iz Instituta za politiku Amerika na prvom mjestu predlaže da SAD nastavi da jača odbranu Ukrajine, ali bi buduća vojna pomoć bila uslovljena učestvovanjem Kijeva u mirovnim pregovorima sa Rusijom.