Svijet

ORBAN DOSTAVIO PLAN ZA UKRAJINU! Evropske države dobile predlog za KONAČNO rješenje rata: "Ako želite mir, onda sada..."

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je liderima zemalja Evropske unije predloge o načinima rješavanja ukrajinskog sukoba

Izvor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je liderima zemalja Evropske unije predloge o načinima rješavanja ukrajinskog sukoba po rezultatima svoje mirovne misije, tokom koje je od 2. do 11. jula posetio Rusiju, SAD i Ukrajinu. Prema riječima njegovog političkog savjetnika i imenjaka Balaža Orbana, mađarski akcioni plan je na stolu svih evropskih šefova vlada.

Premijer je u pisanoj formi obavijestio lidere Evropskog savjeta o rezultatima prve faze pregovora, mirovnoj misiji i predlozima Mađarske. "Ako Evropa želi mir i želi da ima odlučujući glas u rješavanju vojnog sukoba i okončanju krvoprolića, onda sada mora da razvije i sprovede promjenu svog političkog kursa", rekao je savjetnik predsjednika vlade u intervjuu za list "Mađar Nemzet".

Napomenuo je da je "Orbanov plan sada na stolu svakog premijera EU". Prema Balažu Orbanu, ovaj plan uključuje realističnu procjenu situacije, realne ciljeve i odgovarajući raspored za akciju.

"Na tome se zasniva naš pristup", naglasio je savjetnik šefa mađarske vlade.