Svijet

NEVRIJEME PARALISALO SLOVENIJU! Zabilježeno 190.000 udara groma, vjetar nosio krovove, oluja juri ka Hrvatskoj!

Autor Nevena Davidović

Strašno nevrijeme nakon Asutrije pogodilo je i Sloveniju, a sada se kreće prema Hrvatskoj.

Izvor: WetterOnline/X

Jaka kiša i led uzrokovali su veliku štetu širom Austrije, gdje su Meteorološke službe u jednom danu registrovale 190.000 udara groma, što je najviše od početka godine.

Nevrijeme je u dolini Rine na zapadu Austrije obaralo stabla, nosilo krovove sa kuća, dok su putevi poplavljeni.

Nevrijeme pogodilo i Sloveniju

Sloveniju je zahvatilo jako nevrijeme praćeno obilnim padavinama, jakim vetrom i gradom.

Nevrijeme sa gradom, nešto poslije 17 sati, zahvatilo je Čakovec i dio Varaždinske županije. Sloveniju je u petak popodne zahvatio toplotni talas koji je zemlju iznenada zahvatio gradom.

Meteorolozi objašnjavaju da su nevrijeme izazvala čak dva olujna sistema koja su prošla kroz Sloveniju, a izdata su i narandžasta upozorenja zbog jakih nevremena, prenosi Večernji.

U okolini Slovenske Bistrice i Slovenskih Konjica oko tri sata poslije podne pao je veliki grad, a Slovenci javljaju da je bio veličine teniske loptice. U narednim satima nevrijeme bi moglo zahvatiti istok jer se olujni pojas kreće preko Koroške, Štajerske i Prekmurja, navodi meteorološki portal Neurje.si.

Oluja se širi ka sjeveru Hrvatske

Oluja iz Slovenije u popodnevnim satima preselila se u Varaždinsku županiju. Grad je pao u Zlogonju, Petrijancu, Virju Otoku, Cestici, Cvetlinu, Vinici Bregi i Gornjem Vratnu, prenosi Varaždinski .

Grad je pao na granici sa Slovenijom i u Međimurskoj županiji, a bez struje je ostao grad Lopatinec, prenosi Index.