Svijet

KINEZI GRADE TAJNU VOJNU BAZU NA KRAJU SVIJETA! Uložili 10 miliona €, ali niko ne zna gdje se ona tačno nalazi!

Autor Uroš Matejić

Kina gradi vojnu bazu u planinama na visini od 4.000 metara u Tadžikistanu.

Izvor: GOHAR ABBAS / AFP / Profimedia

Kina već skoro deceniju gradi tajnu vojnu bazu u Tadžikistanu. Trenutno su radovi intenzivirani, o čemu svjedoče satelitski snimci, piše britanski Telegraf. Baza se nalazi u jednom od najudaljenijih regiona svijeta, provinciji planina Badakšan. Izgradnju finansira Kina u iznosu od 10 miliona dolara.

"Urezana" u planine, baza se uzdiže na skoro 4.000 metara nadmorske visine, ima osmatračnice i u njoj se nalaze vojnici iz obije zemlje, koji sada održavaju redovne zajedničke vojne vježbe koje prenose kineski državni mediji. Takođe bi trebalo da postane štab za borbu protiv organizovanog kriminala. Svu opremu će isporučiti Kina.

"Izgradnja baze je posljedica političke situacije u kojoj su talibani preuzeli vlast u Avganistanu i rastućih prijetnji duž granice", rekao je tadžikistanski političar Tolibhon Azimzoda.

Ni tadžikistanska ni kineska vlada nisu zvanično potvrdile postojanje baze. Na osnovu satelitskih snimaka, britanski Telegraf je otkrio da se baza stalno širi i dodaje pristupne rute. Zabrinutost zbog skoro 1.300 kilometara duge granice Tadžikistana sa Avganistanom eskalirala je otkako su se talibani vratili na vlast 2021. godine.

Kina stoga snabdijeva Tadžikistan municijom i tehnologijom u okviru svojih širih planova za "stvaranje prve linije odbrane", rekao je Parviz Molojonov, politikolog i vršilac dužnosti direktora britanske nevladine organizacije "International Alert".

Izvor: Yuri CORTEZ / AFP / Profimedia

Peking povećava svoje prisustvo u ovom uglu svijeta jer "želi da obuzda" ujgurske muslimane u zapadnom regionu Sinđijang, koji se bune protiv vlade, a pored toga, Peking može da nastavi sa svojim planovima za ekonomsku ekspanziju u Centralnoj Aziji i Evropi, piše list Telegraf.

Za Tadžikistan, bliže veze sa Kinom znače usvajanje istih "antiterorističkih" mjera koje je Peking primjenio protiv Ujgura, koje uključuju zatvaranje više od milion ljudi u logore za "prevaspitavanje". Prošlog mjeseca, tadžikistanske vlasti zabranile su ženama da nose hidžab i prisilile muškarce sa dugim bradama da se briju. Stotine džamija su zatvorene, učenje mora biti u skladu sa vladinim smernicama, a maloljetnicima nije dozvoljeno da ulaze u bogomolje bez dozvole. Kažnjavaju se i roditelji koji šalju djecu na vjeronauku u inostranstvo.