Svijet

TORECK JE SLABA TAČKA UKRAJINSKE VOJSKE NA FRONTU: Zauzimanje grada omogućiće Rusima dalji proboj u Donjeckoj oblasti

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Još jedna velika bitka počinje u Donbasu, piše češko izdanje iDNES.

Izvor: Marek M. Berezowski / AFP / Profimedia

Ruska vojska je izvršila nasilno izviđanje i pronašla slabu tačku, koju je napala – Toreck.

Zauzimanje ovog grada omogućiće ruskim oružanim snagama da se prebace na Konstantinovku, Kramatorsk i Slavjansk. Trenutno su ruske vojne operacije koncentrisane prvenstveno u industrijskoj aglomeraciji u blizini Torecka.

Ukrajinska komanda je za odbranu angažovala iskusnu 95. vazdušno-desantnu brigadu ukrajinske vojske.

“Momci iz naše formacije su već prošli Ugledar, Stepnoje i Avdejevku i mogu vam reći da se danas na našem sektoru fronta vrše najbrutalniji napadi sa svih strana“, izdanje citira riječi borca Oružanih snaga Ukrajine Jevgenija Ivleva.

Najmanje od kraja juna bilo je jasno da je tu ruska vojska odlučila da koncentriše najveći dio svoje ljetnje ofanzive.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da ima situaciju pod kontrolom i da neprijatelj još nije ušao u grad. Ali da je situacija veoma ozbiljna potvrđuje i ubrzana evakuacija poslednjih civila grada.

Pretpostavlja se da trećina od prethodnih 30 hiljada ljudi ostaje u Torecku, koji je podložan masovnom bombardovanju i granatiranju.

Oružane snage Rusije postepeno napreduju duž ivica aglomeracije Toreck, dijelom zahvaljujući taktici koju su uspješno primenili u Avdejevki. Prokopali su tunel od tri kilometra ispod uporišta Oružanih snaga Ukrajine, a zatim „izbili“ iza ukrajinskih linija.

Tako su zauzeli „glavno uporište“ ukrajinske vojske u oblasti Pivnični, koja se nalazi pet kilometara od centra Torecka.

Sada je grad u djelimičnom okruženju, čija je južna polovina zatvorena krajem aprila posle zauzimanja Očeretina na avdejevskom pravcu.

A sad se pokušava zatvaranje sa sjevera zauzimanjem Časov Jara. Autoput Konstantinovka-Pokrovsk je stavljen pod artiljerijsku kontrolu, put je najvažnija arterija za snabdijevanje ukrajinskih snaga u Torecku i Časov Jaru.

Očekuje se da će ruske snage moći da zatvore obruč oko Torecka i da napreduju dalje do Konstantinovke, Kramatorska i Slavjanska.