Svijet

"NESTANKOM TE ZEMLJE ILI ALIJANSE": Medvedev "bljuje vatru" - Tako će se završiti put Ukrajine u NATO

Autor Uroš Matejić

Ukrajina je podnijela zahtjev za ubrzani ulazak u NATO 30. septembra 2022. godine.

Izvor: Profimedia

Put Ukrajine u NATO može se završiti nestankom te zemlje ili Alijanse, izjavio je danas zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev. On je objavi na platformi X citirao odredbu iz deklaracije sa samita NATO u Vašingtonu u kojoj se navodi da je Alijansa posvećena podršci Ukrajini na njenom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, što uključuje članstvo u NATO.

"Zaključak je očigledan. Moramo učiniti sve da se 'nepovratni put' Ukrajine u NATO završi ili nestankom Ukrajine ili nestankom NATO-a, ili još bolje, oboje", napisao je Medvedev.

Predsjednici država i vlada koji učestvuju na sastanku Sjevernoatlantske alijanse u Vašingtonu od 9. do 11. jula, objavili su završnu deklaraciju u kojoj su sadržane nove obaveze NATO-a za pružanje vojne pomoći Kijevu, kao i stvaranje zajedničkog NATO-Ukrajinskog centra za analitiku, obuku i obrazovanje.

Ukrajina je podnijela zahtjev za ubrzani ulazak u NATO 30. septembra 2022. godine. Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su 15. juna 2023. godine rezoluciju kojom pozivaju NATO da uputi poziv Ukrajini da postane članica Alijanse.