Svijet

"DMITRIJ PESKOV VAN IGRE, ORBAN U IGRU": Isplivalo tajno pismo koje je Viktor poslao vrhu EU - Ima 9 tačaka!

Autor Uroš Matejić

Pismo Viktora Orbana je podijeljeno na devet tačaka.

Izvor: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Američki portal Politiko objavio je tajno pismo koje je Viktor Orban, nakon posjete Moskvi, poslao predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu. "Dmitrij Peskov van igre, Orban u igru", piše Politiko, uz tvrdnje da bi Orban mogao da "ide na audiciju za portparola Kremlja". U pismu se navodi da "vrijeme nije na strani Ukrajine već na strani ruskih snaga". Pismo je podijeljeno na devet tačaka.

Orban piše Mišelu da "ruska strana procjenjuje da Kijev gubi oko 40 do 50 hiljada vojnika mjesečno". Mađarski premijer nije pominjao ruske gubitke. On takođe dodaje da je Moskva "spremna da razmotri svaki predlog o prekidu vatre koji ne služi premiještanju i reorganizaciji ukrajinskih snaga". Navodi i da je Putinu rekao da je mnogima u Evropi u interesu da se vrate u period ekonomskog rasta i trajnog mira.

"Međutim, šansa za mir je smanjena činjenicom da su diplomatski kanali blokirani i da nema direktnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uslova za mir", piše Orban.

EU i njeni lideri prekinuli su komunikaciju sa Moskvom usred niza sankcija koje je Brisel uveo Rusiji nakon početka rata u Ukrajini. U srijedu će ambasadori EU u Briselu razgovarati o Orbanovim aktivnostima u posljednje vrijeme.

"Ako mađarski izvještaj prođe u istom tonu kao i ovo pismo, biće to prijatan sastanak", sarkastično je prokomentarisao jedan diplomata za Politiko.

Putin i Orban
Izvor: Youtube/ The Times and The Sunday Times

Dalje, Orban je u tački osam napisao da vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori i dalje mogući i dodao da ćemo "u naredna dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke na liniji fronta nego ikada ranije". Zatim je zaključio da bi Evropa trebalo da preuzme vođstvo u pokušajima da donese mir Ukrajini, s obzirom na to da su SAD sve više zauzete predstojećim predsjedničkim izborima u novembru.

"Političko vođstvo Sjedinjenih Država je ograničeno zbog tekuće izborne kampanje. Stoga, ne možemo očekivati takav (mirovni) predlog SAD u narednim mjesecima. Trebalo bi razmotriti, u duhu evropske strateške autonomije, pokretanje evropske inicijative", napisao je Orban, a pismo je zaključio riječima: "Nastaviću razgovore u cilju stvaranja prilika za mir već sljedeće nedjelje".

Podsjećamo, mađarski premijer Viktor Orban sastao se 5. jula u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nekoliko dana nakon sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, Viktor Orban je otputovao u Moskvu gdje je pričao sa Putinom o ratu u Ukrajini. Orban je nakon razgovora sa Putinom rekao da će, "po svemu sudeći, Mađarska postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da razgovara sa svima".