Svijet

RAZORNI URAGAN "BERIL" OBORIO REKORD: Naučnici zabrinuti, a ovo je pitanje od milion dolara

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Uragan "Beril" oborio je rekord, naučnici zabrinuti zbog onoga što čeka pogođenu regiju.

Izvor: YouTube/CNN-News18

Uragan "Beril" upravo je oborio rekord i prevazišao očekivanja stručnjaka, koji navode da su zabrinuti kako će izgledati ljeto 2024. godine.

Razorni uragani sa Atlantika obično nisu toliko aktivni sve do polovine avgusta, da bi vrhunac dostigli u septembru, ali se uragan "Beril" formirao krajem juna i već napravio velike probleme. Voda kroz koju se uragan kretao topla je kao što je inače u septembru, zbog čega se "Beril" ponašao kao da je već vrhunac sezone uragana.

Obično rani uragani nisu indikator ljeta koje dolazi i onoga što čeka stanovnike pogođenog područja, jer neophodni atmosferski uslovi još uvijek nisu stvoreni.

"Rane aktivnosti u sezoni oluja obično nam ne govore mnogo toga, ali 'Beril' potvrđuje naše sumnje o ovoj sezoni. Zbog izuzetno visoke temperature vode, iskusićemo jače oluje ranije nego što je to uobičajeno", rekao je stručnjak za uragane sa državnog Univerziteta u Koloradu, Fil Klocbah.

Temperatura vode u atlantskom bazenu na istorijskom je vrhuncu i tako je već duže od godinu dana. Topli okeani jedna su od posljedica globalnog zagrijevanja zbog sagorijevanja fosilnih goriva, i omogućavaju tropskim sistemima oluja da "eksplodiraju" većom brzinom.

Uragan "Beril" pojačao se brže od bilo koje do sada zabilježene rane oluje, kada je vjetar povećao brzinu za više od 65 milja na sat, za samo 24 časa.

Izvor: Twitter/printscreen/cnn weather

"Ovakva ran i ubrzan rast intenziteta ukazuje na tipove ekstremnih vremenskih uslova koje ćemo vjerovatno češće viđati u sve toplijem svijetu. Beril sažima mnoge strahove naučnika", rekla je Mona Hemati, naučnica sa Univerziteta Kolumbija.

Oluja je iskoristila izuzetno toplu vodu i postala najraniji uragan kategorije pet otkad postoji mjerenje. A naučnici upozoravaju da će sezona uragana biti "hiperaktivna".

"U pitanju je znak upozorenja, i imaćemo veliku gužvu kako se približavamo piku sezone uragana", dodao je Klocbah.

Prema predviđanjima njegovog tima, atlantska regija imaće 25 oluja koje dobijaju imena, od čega 12 uragana, od kojih će šest dostići minimalno kategoriju tri.

Očekuje se da će se situacija privremeno smiriti tokom narednih nedjelju ili dvije, zbog vjetra i nanosa suvog vazduha sa pijeskom i prašinom iz Sahare. Takav vazduh nije "prijatelj" tropskih olujnih sistema, jer im oduzima vlagu neophodnu za formiranje.

Kada će se ta pauza završiti, pitanje je od milion dolara. Tropska olujna aktivnost mogla bi da se pojača u julu ili avgustu, u zavisnosti od atmosferskih faktora. Ali Klocbah podvlači da će ekstremna toplota okeana širom otvoriti vrata za "vrlo produktivnu sezonu oluja".