Svijet

RUSIJA HAPSI JULIJU NAVALJNU: Udovica Alekseja Navaljnog na potjernici zbog terorizma!

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Basmanski okružni sud Moskve danas je donio odluku da izda nalog za hapšenje u odsustvu za udovicu ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Juliju Navaljnu.

Izvor: Kurir/ Profimedia/ Alexandr Kryazhev/ Sputnik

Razlog za ovu odluku je navodno učešće Julije Navaljne u ekstremističkoj zajednici, za koju istražni organi tvrde da nije bila dostupna tokom prethodne istrage.

Kao rezultat toga, ona je stavljena na potjernicu, a ova odluka suda prenose Izvestija.

Julija Borisovna nije bila dostupna istražnim organima u prethodnoj istrazi. S tim u vezi, ona je stavljena na potjernicu - navodi se u saopštenju suda, prenose Izvestija.

Prema saopštenju suda, Julija Navaljna se tereti za krivično delo iz dela 2 člana 282.1 Krivičnog zakonika Ruske Federacije, tačnije za učešće u ekstremističkoj organizaciji.

Ovo je izazvalo šok i nezadovoljstvo među pristalicama Navaljnog, dok se istovremeno postavlja pitanje da li je ova optužba povezana sa političkim stavovima njenog pokojnog supruga. Sud je donio odluku o preventivnoj mjeri protiv Julije Navaljne nakon razmatranja predstavke istražnih organa, a period pritvora će se računati od trenutka izručenja na teritoriju Rusije ili od trenutka pritvora na teritoriji Ruske Federacije.

U međuvremenu, Federalno nadzorno tijelo za finansije, Rosfinmonitoring, donijelo je odluku da uvrsti Navaljnu u registar organizacija i pojedinaca uključenih u ekstremističke aktivnosti ili terorizam, što dodatno komplikuje situaciju oko ove kontroverzne optužbe.