Svijet

CURE NOVE INFORMACIJE IZ BIJELE KUĆE, IZAZVALE SENZACIJU: Ovo su Bajdenove instrukcije za PENJANJE NA BINU?

Izvor Kurir

Uputstva za američkog predsjednika sadrže precizan put do govornice.

Izvor: AP Manuel Balce Ceneta

Američki predsjednik Džo Bajden, o čijem zdravstvenom stanju se naveliko spekulisalo poslednjih nedelja, dobija štampana uputstva sa uputstvima kako da dođe i da napusti binu kada učestvuje u javnim događajima.

Na štampanom uputstvu nalaze se velike fotografije ulaza i izlaza sa bine, na kojima piše: "Prošetajte se do podijuma", prenosi britanski Telegraf.

Uputstva za američkog predsjednika sadrže precizan put do govornice.

Dokument od pet stranica do kog je došao portal Aksios prikazuje velike fotografije sobe ili hodnika snimljene iz različitih uglova. Prate ih riječi "pogled sa govornice" i "pogled iz publike".

Aksios piše da su uputstva do kojih su došli dio papirologije za događaje u Bijeloj kući koja se šalje osoblju.

Neimenovani član osoblja uključen u prikupljanje sredstava za kampanju rekao je za Aksios da je iznenađen što će "iskusnom političkom profesionalcu biti potrebna detaljna verbalna i vizuelna uputstva o tome kako da uđe i izađe iz sale".

Endrju Bejts, portparol Bijele kuće, rekao je da je visok nivo detalja i preciznosti od suštinskog značaja za predsjednički rad, bez obzira na to ko je predsjednik. On je dodao da to predstavlja "osnovni pristup koji koristi svaki savremeni tim, uključujući kancelariju potpredsjednika i druge agencije".

Portparolka potpredsjednice Kamale Haris takođe je prokomentarisala instrukcije koje je objavio Aksios.

"Ovi dokumenti su standardni logistički materijali i fotografije svakog upravnika, uključujući i potpredsjednika" - rekla je Kirsten Alen.

Ali dva bivša pomoćnika koji su radili sa Bajdenom tokom njegovog potpredsjedničkog mandata rekli su da su njegove pripreme u to vrijeme bile drugačije i da su se češće oslanjale na planove objekata, navodi Aksios.

Debata o Bajdenovoj sposobnosti da preuzme drugi mandat rasplamsala se nakon prošlomjesečne debate protiv Trampa, koju su mnogi analitičari opisali kao "katastrofu" za demokrate.