Svijet

"ORLOV NAPAD" RUSKIH SAVEZNIKA NA GRANICI NATO! Bjeloruska i KINESKA VOJSKA vježbaju na 5 km od Poljske

Izvor Kurir

Navodi se da su kineske i bjeloruske trupe juče započele zajedničke vojne vježbe u blizini bjeloruskog grada Bresta, na pet kilometara od granice sa Poljskom.

Izvor: MICHELE URSI / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Kina i Bjelorusija su započele zajedničke vojne vježbe u blizini bjeloruske granice sa Poljskom, zemljom članicom NATO i to uoči današnjeg početka samita Alijanse u Vašingtonu.

Politiko navodi da ove dvije zemlje, za koje briselski sajt navodi da su ključne saveznice Rusije, tvrde da ovim vježbama odgovaraju na "agresivnu spoljnu politiku" zapadnih zemalja.

Navodi se da su kineske i bjeloruske trupe juče započele zajedničke vojne vježbe u blizini bjeloruskog grada Bresta, na pet kilometara od granice sa Poljskom.

Navodi se da će ovi manevri nazvani "Orlov napad" trajati do 19. jula, ukupno 11 dana.

"Kao dio antiterorističkih vježbi vojno osoblje obije zemlje će raditi na noćnom slijetanju, savladavanju vodenih prepreka i obavljanju operacija u urbanom okruženju" - saopštilo je Ministarstvo odbrane Bjelorusije na Telegramu.

Politiko navodi da je ovaj post ministartsva uslijedio nakon prethodnih koji su prikazali borbenu spremnost oružanih snaga pod komandom Minska.

"NATO grupisanje na granici sa Belorusijom se ubrzano povećava, što vodi jačanju napetosti u regionu" - navodi se u jednom od postova bjeloruskog ministarstva u kojem se upozorava da će uslijediti "oštra reakcija" ukoliko bilo ko "pređe granice Bjelorusije".

Vladimir Kuprijanjuk, zamjenik načelnika Generalštaba bjeloruske vojske, kazao je u petak na brifingu za novinare da su ove vježbe odgovor na "agresivnu spoljnu politiku Zapada prema Bjelorusiji" i "ukrajinsku provokaciju".

Politiko navodi da je Bjelorusija od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. jedna od najbližih saveznica Moskve pošto Rusiji obezbjeđuje logističku podršku i svoje vazduhoplovne baze, ali ne i trupe koje bi se priključile borbi.

Navodi se da su ove zajedničke vježbe Bjelorusije i Kine pokrenute uoči trodnevnog samita NATO koji se od 9. do 11. jula održava u američkoj prijestonici Vašingtonu.

Na ovom skupu lidera zemalja članica Alijanse fokus će biti na pomoći Ukrajini, proizvodnji u odbrambenoj industriji i postizanju ciljeva vezanih za vojne budžete.

Podsjeća se da je Bjelorusija 4. jula postala deseta članica Šangjske organizacije za saradnju, organizacije koju Kina i Rusija promovišu kao protivtežu zapadnom uticaju u svijetu.