Svijet

ŠOK POTEZ VIKTORA ORBANA! Mađarski premijer nije učinio KLJUČNU stvar za Ukrajinu: Oglasio se Kremlj

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

"Orban nije prenio nikakve poruke" odgovorio je Ušakov na pitanje novinara vezano za razgovore Putina i Orbana u Kremlju.

Izvor: Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban nije prenio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nijednu poruku Vladimira Zelenskog, sa kojim se mađarski lider sastao tokom nedavne posjete Kijevu, izjavio je pomoćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov.

Govoreći o pregovorima, prema riječima Ušakova, među glavnim temama bilo je ukrajinsko pitanje. Dodao je i da su Putin i Orban otvoreno razgovarali o tom pitanju.

"Premijer i predsjednik se dobro poznaju i vjeruju jedan drugom, tako da je bilo potpuno otvorenog razgovora o svim hitnim pitanjima, prije svega u vezi sa ukrajinskom krizom" naveo je Ušakov.

Kako je rekao, atmosfera pregovora između ruskog lidera i mađarskog premijera bila je dobra.

Prema njegovim riječima, Orban je posjetio Moskvu prije svega kao šef mađarske vlade i niko mu nije oduzeo ovlašćenja predsjedavajućeg EU.

Susret Putina i Orbana prokomentarisao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekavši da Moskva visoko cijeni čvrstu, jasnu i doslednu politiku mađarskog premijera, usmerenu na upoređivanje stavova Rusije i Ukrajine.

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin dočekao u Kremlju premijera Mađarske Viktora Orbana koji je doputovao u radnu posetu Rusiji. Orban je po slijetanju u Moskvu saopštio da je njegova poseta Moskvi nastavak mirovne misije, te da će pokušati da nađe rešenje ukrajinske krize.

Posjetu mađarskog premijera unapred nisu najavili ni Moskva ni Budimpešta, iako su glasine o tome procurile u medije. Prije dolaska u Rusiju, Orban je posetio Kijev, gde se sastao sa šefom ukrajinskog režima Vladimirom Zelenskim.