Svijet

KAMERA ZABILJEŽILA TRENUTAK MASAKRA NA RUSKOJ PLAŽI: Projektil eksplodirao u vazduhu, geleri probijali sve pred sobom

Izvor Kurir

Municija je prema poslednjim informacijama usmrtila četiri osobe i povrijedila više od 150. Među povrijeđenima se nalazi i 27 djece.

Izvor: Printscreen

Kamera za video nadzor na plaži Učkujevka zabilježila je trenutak kad su Oružane snage Ukrajine u nedelju ispalile rakete na Sevastopolj!

Na snimku se vidi kako oko 12.15 sati fragmenti američke balističke rakete MGM-140 ATACMS sa kasetnom municijom padaju u vodu i na plažu dok turisti trče i pokušavaju da nađu zaklon.

Na snimku kamere iz jednog kafića vidi se da su mnogi utrčali u objekat pokušavajući da se sakriju od gelera. Takođe se čuje i užasavajući zvuk eksplozija kasetne municije nakon čega su mnogi polijegali na pod i ispod stolova.

Municija je prema poslednjim informacijama usmrtila četiri osobe i povrijedila više od 150. Među povrijeđenima se nalazi i 27 djece.

Na mjestu granatiranja na gradskoj plaži, koja je zatvorena za kupače, vidi se da su debele daske klupa i zidovi od cigle probijeni gelerima. Lokalni mediji navode da su sudeći po tragovima krvi mnogi turisti pokušali da se zaklone iza objekata na plaži. Neki su zatečeni u granatiranju u kabinama za presvlačenje na čijim zidovima su takođe bile primjetne rupe od gelera.

Rupe imaju prečnik od oko tri milimetra dok su geleri sudeći po karakterističnim tragovima vjerovatno imali šiljasti oblik.

Ukrajina je navodno ispalila na Sevastopolj pet američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS opremljenih kasetnim bojevim glavama. Ruska PVO je presrela četiri projektila dok je eksplozija fragmentacione bojeve glave pete američke rakete u vazduhu dovela do brojnih žrtava među civilima na plaži.

Moskva je za napad direktno optužila SAD.

"Sve parametre za letove američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS unose američki specijalisti na osnovu podataka dobijanih satelitskim izviđanjem SAD. Odgovornost za namjerni raketni napad na civile u Sevastopolju je prije svega na Vašingtonu koji snabdijeva Ukrajinu tim raketama i na kijevskom režimu sa čije teritorije je napad pokrenut" - saoštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.