Svijet

PUTIN POSTAVLJA PROMETEJA NA KRIM! Američke rakete uništile S-300, a sada tu stiže PVO koji RUŠI I SATELITE

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Kirilo Budanov, šef Glavnog obaveštajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine (HUR), izjavio je da je Rusija već na Krim i oko Kerčkog mosta postavila djelove najmodernijeg siatema protivvazdušneodbrane (PVO) S-500.

Izvor: Sipa Press / Profimedia, Youtube/ Suchomimus, Handout / AFP / Profimedia

To će, u principu, biti eksperimentalna primjena... Kerčki most se uvijek koristi i dokle god stoji tamo, on će biti korišćen... - izjavio je Budanov.

On je rekao da je raspoređivanje dodatnih ruskih PVO sistema na poluostrvu bilo "prilično očekivano" kako bi Kremlj nadoknadio gubitke koje su ruske ruske trupe pretrpjele u toj vojnoj opremi zbog ukrajinskih napada američkim balističkim raketama dugog dometa ATACMS.

Kijev post podsjeća da je u aprilu Sergej Šojgu, tadašnji ruski ministar odbrane, najavio planove Moskve da razmjesti nove PVO sisteme koji štite od aviona i raketa, uključujući S-500 Prometej.

Isporuka deset primjeraka tog sistema naručena je 2021, a pored toga Šojgu je tada objavio da su za isporuku "do kraja godine" naručeni i dodatni PVO sistemi S-400, S-300V4, Buk-M3 i Tor-M2U, kao i radari najnovije generacije.

Izvor: HANDOUT / AFP / PROFIMEDIA

Navodi se da je bacanje naglaska na PVO sisteme pokazalo zabrinutost Rusije u vezi sa povećanjem ukrajinskih kapaciteta lansiranja raketa dugog dometa i dronova.

To je postalo još veći prioritet za Moskvu nakon što su zapadni saveznici Ukrajini dozvolili da koristi njihovo oružje za napade na vojne mete unutar ruske teritorije i zbog slabosti u odbrani Rusije koje su se pokazale kao posljedica toga.

U posljednjih nedjelju dana Generalštab ukrajinske vojske je izvijestio o uspješno izvedenim napadima na lokacija na kojima su bili ruski PVO sistemi S-300 i S-400 sites, od kojih je jedan bio blizu Džhankoj, gde je glavni put i željezničko čvorište na sjeveru Krima, a druga dva su bila u blizini mjesta Čornomorske i Jevpatorija, u zapadnom dijelu poluostrva.

Izvor: VOLODYMYR TARASOV / SIPA PRESS / PROFIMEDIA

Ranije ovog mjeseca uništen je PVO sistem i u Belgorodskoj oblasti u samoj Rusiji.

Navodi se da je PVO sistem Prometej system, koji je poznat i pod imenom 55R6M Trijumfator-M, namijenjen za odbranu od balističkih raketa i drugih meta koje su na velikoj udaljenosti.

On je isprva bio osmišljen da bude pokretna i fleksibilna zamjena za antibalističke raketne sisteme A-135 postavljene u silose oko Moskve, ali je moguća prenamjena za druge odbrambene uloge.

Za S-500 tvrdi se da mu je domet do 600 kilometara za odbranu od balističkih raketa i 500 kilometara za PVO.

Kompanija "Almaz-Antej" koja ga proizvodi navodi se da je osmišljen za otkrivanje i istovremeno uništavanje do deset balističkih hipersoničnih meta koje se kreću brzinom od d 7.000 metara u sekundi na visini većoj od 180 kilometara.

Izvor: AP/VALENTINA PEVTSOVA

Navodi se da S-500 Prometej može da djeluje i protiv satelita i oružanih sistema koji se nalaze u niskoj orbiti Zemlje i do tih meta dolazi za manje od četiri sekunde, što je više nego duplo brže od S-400 Trijumf.