Svijet

POČINJE SAMIT G7 U ITALIJI: Premijerka Đorđa Meloni dočekuje svjetske lidere kojima NE CVJETAJU RUŽE

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

U Italiji danas počinje samit G7 koji traje do subote, a tokom kojeg će premijerka Đorđa Meloni ugostiti svjetske lidere od kojih većini trenutno baš i ne cvjetaju ruže.

Izvor: Kurir / AP Luca Bruno

BBC navodi da za ovaj samit u južnom italijanskom regionu Pulja postoje dve vrste smeštaja: jedna, raskošno odmaralište prepuno vila sa privatnim bazenima, gdje su ljetovali pop zvezda Madona i bračni par Viktorija i Dejvid Bekam, i gde su se vjenčali pevač Džastin Timberlejk i glumica Džesika Bil.

Druga, džinovski brod privezan uz obalu Brindizija, iz koga curi voda i sa pokvarenim klima uređajima koji izbacuju prljavštinu na posteljinu.

U prvom, otmenom odmaralištu Borgo Enjacija, smešteni su lideri najvećih svjetskih ekonomija, od Džoa Bajdena do Emanuela Makrona i Rišija Sunaka do Džastina Trudoa.

Drugi je dovežen da primi 2.600 policajaca koji obezbjeđuju samit.

Njihovi sindikati su ga osudili nazivajući to „nehumanim uslovima", nalik drevnim galijama koje su prevozili robove.

Izvještava se da je to koštalo italijansku vladu šest miliona evra, a trenutno je u toku istraga o prevari.

Dva lica Italije: raskošno i sumorno.

Đorđa Meloni, italijanska premijerka, predstaviće ovo prvo lice, dok ugošćuje svjetske lidere, uživajući ne samo u veličanstvenom italijanskom suncu, već i u pobjedi na evropskim izborima prošlog vikenda.

Njena partija - desničarska Braća Italije - ubjedljivo je pobijedila na izborima za novi sastav Evropskog parlamenta, a Meloni je jedini zapadnoevropski lider koji je posle glasanja izašao još jači.

Među ostalim gostima, francuski predsjednik Emanuel Makron je ubedljivo poražen od krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanje, što ga je navelo da raspiše nove parlamentarne izbore, dok je loše prošao i njemački kancelar Olaf Šolc i njegove socijaldemokrate, koje su zabilježile najlošiji evropski izborni rezultat do sada.

Ne cvjetaju ruže ni ostalim liderima G7: Riši Sunak ne stoji dobro u anketama uoči izbora u Velikoj Britaniji, kao i ni Džastin Trudo uoči izborne borbe u Kanadi sljedeće godine; a Džozefa Bajdena čeka teška izborna utakmica u novembru sa Donaldom Trampom.

Nije ni čudo što se Meloni hvali da Italija dočekuje samit G7 sa „najjačom vladom od svih".

Ko bi mogao da zamisli da će zemlja čija je čuvena politička nestabilnost dovela do skoro 70 vlada od Drugog svjetskog rata sada biti viđena kao stabilna dok ostale gube tlo pod nogama?

Ta nestabilna situacija u mnogim zemljama G7 doprinosi niskim očekivanjima među nekim posmatračima.

„Postoje dva nivoa G7: narativ i konkretni rezultati - i po oba aspekta, ovo izgleda kao vrlo nesrećan samit", kaže Natali Toći, direktorka Italijanskog instituta za međunarodne poslove.

Osim Ukrajine i Gaze, učesnici će razgovarati i o klimatskim promjenama, o Africi i tamošnjim investicionim projektima u kojima Italija prednjači, djelimično kako bi podstakla mlade Afrikance da ostanu umjesto da migriraju, često ilegalno, u Evropu; ali i o vještačkoj inteligenciji, o čemu će izlaganje imati niko drugi do papa Franja.

Poglavar Rimokatoločke crkve, 87-godišnji Fransisko, pozvao je na globalno uređenje pitanja vještačke inteligencije, upozoravajući na njenu opasnost po etiku i ljudska prava.

Biće ovo prvi put da će papa učestvovati na samitu prisustvovati G7, što je još jedan adut Đorđe Meloni.

Samit G7 2024. godine biće održan od 13. do 15. juna u regiji Pulja, u Italiji.

Biće to prvi međunarodni forum koji će voditi italijanska premijerka Đorđa Meloni otkako je preuzela dužnost u oktobru 2022. godine.

Italijanska vlada kaže da želi da se samit usredsredi na pitanja kao što su ratovi u Ukrajini i Gazi, Afrika i migracija, ekonomska bezbjednost i međunarodna saradnja na vještačkoj inteligenciji.

G7 (Grupa sedam) je organizacija sedam najvećih svetskih takozvanih „naprednih" ekonomija, koje dominiraju svjetskom trgovinom i međunarodnim finansijskim sistemom.

Oni su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Rusija se pridružila 1998. godine, stvorivši tako G8, ali je ona isključena 2014. godine zbog anektiranja Krima.

Kina nikad nije bila članica, uprkos velikoj privredi i što je druga najmnogoljudnija nacija na svijetu.

Njen relativno mali nivo bogatstva po glavni stanovnika znači da se ne doživljava kao napredna ekonomija onako kao što su to članice G7.

Obje ove zemlje su u grupi G20 razvijenih i zemalja u razvoju.

EU nije članica G7, ali prisustvuje godišnjem samitu.

Tokom čitave godine, ministri G7 i zvaničnici održavaju sastanke, sastavljaju sporazume i objavljuju zajednička saopštenja o svjetskim događajima.

U 2024. godini nad G7 predsjedava Italija.