Svijet

"BLINKEN JE DIO PROBLEMA, A NE RJEŠENJA"

Autor TV Vijesti

Visoki zvaničnik Hamasa, Osama Hamdan, negirao je juče da je ta palestinska islamistička grupa iznijela nove ideje za predlog o prekidu vatre u Gazi koji podržava Vašington, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da su predložili brojne promjene.

Izvor: EVELYN HOCKSTEIN / AFP / Profimedia

Hamdan je, govoreći za panarapsku televiziju Al-Arabija, takođe rekao da je Blinken “dio problema, a ne rješenja” u ratu u Gazi, prenio je Rojters.

Blinken je ranije rekao da je Hamas predložio mnoge promjene, od kojih su neke neizvodljive, u predlogu, mada je takođe rekao da su posrednici odlučni da prevaziđu razlike.

“U svemu što smo predstavili, potvrdili smo našu posvećenost onome što je predstavljeno 5. maja posrednicima i nismo govorili o bilo kakvim novim idejama ili predlozima”, rekao je Hamdan.

On je ponovio stav Hamasa da je Izrael taj koji odbija predloge i optužio je američku administraciju da prati svog bliskog saveznika kako bi “izbjegla svaku obavezu” prema planu za trajni prekid vatre u Gazi, kako pišu Vijesti.

Hamdan je, takođe, zatražio garancije od posrednika kako bi se osiguralo da Izrael ne “izbjegava svoje odgovornosti”.

Egipatski i katarski posrednici su u utorak rekli da su dobili odgovor od Hamasa i drugih palestinskih grupa na američki predlog, iako u saopštenju nije razjašnjeno kakav je bio odgovor.

Američki predsjednik Džo Bajden je 31. maja iznio “trofazni” izraelski predlog koji bi uključivao pregovore o trajnom prekidu vatre u Gazi, kao i fazne razmjene izraelskih talaca za palestinske zatvorenike koji se nalaze u Izraelu.

Pregovarači iz SAD, Egipta i Katara pokušavaju mjesecima da posreduju u prekidu vatre u sukobu koji je odnio desetine hiljada palestinskih života i uništio enklavu, i oslobode taoce, od kojih je, kako se vjeruje, više od 100 još zarobljeno u Gazi, pišu Vijesti.