Svijet

MISTERIJA NESTALOG AVIONA KONAČNO RIJEŠENA! Ništa se nije znalo DECENIJAMA, sada su OTKRIVENI detalji (FOTO/VIDEO)

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Pedeset tri godine nakon što je privatni avion sa pet muškaraca nestao u snježnoj noći u Vermontu, stručnjaci vjeruju da su pronašli olupinu davno izgubljenog mlaznjaka u jezeru Šamplejn u Sjevernoj Americi.

Izvor: Kurir / Prntscreen

Avion je nestao ubrzo nakon što je poletio sa aerodroma Berlington za Providens, Roud Ajlend, 27. januara 1971. U njemu su bila dva člana posade i tri zaposlena u razvojnoj kompaniji iz Džordžije " Kazins Propertis", koji su radili na razvojnom projektu u Berlingtonu.

Prvobini napori za pronalaskom aviona nisu dali rezultate i jezero se zaledilo četiri dana nakon što je avion nestao. Uslijedilo je najmanje 17 drugih pretraga, sve dok podvodni tragač Geri Kozak i tim koji je koristio vozilo na daljinsko upravljanje prošlog mjeseca nisu pronašli olupinu mlaznjaka sa istom prilagođenom bojom u jezeru blizu mjesta gdje je kontrolni toranj posljednji put pratio avion prije nestanka. Snimljene su sonarne slike olupine pronađene 200 stopa (60 metara) ispod vode u blizini ostrva Juniper.

"Sa svim tim dokazima, 99% smo apsolutno sigurni da je to to" rekao je Kozak u ponedjeljak. Otkriće olupine daje porodicama žrtava „neke odgovare na mnoga pitanja koja su imali" rekao je on.

Dok je rođacima laknulo zbog pronalaska aviona, otkriće im je otvorilo nova pitanja i stare rane.

"Sada kada je pronađen avion, to je miran osjećaj, u isto vrijeme i veoma tužan osjećaj" rekla je Barbara Nikitas, nećaka pilota Džordža Nikite, u intervjuu za Asošiejted pres u utorak.

"Znamo šta se dogodilo. Vidjeli smo par fotografija. Mislim da se sada borimo sa tim" rekla je ona.

Otac Frenka Vajldera, takođe Frenk Vajlder, bio je putnik u avionu.

"Provesti 53 godine ne znajući da li je avion u jezeru ili možda na planini negdje tamo bilo je uznemirujuće" rekao je Vajlder, koji živi izvan Filadelfije.

"I opet, osjećam olakšanje što znam gde je avion sada, ali nažalost to otvara druga pitanja i sada moramo da radimo na njima" rekao je on.

Kada se led otopio u proljeće 1971. godine, ostaci iz aviona pronađeni su na Šelburn Pointu, navodi Kozak. Podvodna potraga u maju 1971 nije uspjela da pronađe olupinu. Dogodilo se najmanje 17 drugih potraga , uključujući i 2014. godinu, navodi Kozak. U to vreme, vlasti su bile podstaknute radoznalošću u nadi da će nova tehnologija pronaći olupinu, ali nije.

Kozak i tim istraživača prvi su napravili značajan napredak u istrazi nestalog aviona iz 1971. godine.

Predstavnik Nacionalnog odbora za bezbjednost saobraćaja potvrdio je da istražuje informacije koje je dobio.