Svijet

KIMOVI VOJNICI PREŠLI GRANICU, ISPALJENI HICI UPOZORENJA! Incident u demilitarizovanoj zoni između Koreja

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Vojska Južne Koreje ispalila je hice upozorenja na oko 20 sjevernokorejskih vojnika koji su narušili međukorejsku granicu, vjerovatno greškom, saopštio je Generalštab u Seulu.

Izvor: printscreen X

Generalštab je naveo da se prelazak granice dogodio oko pola sata poslije ponoći u nedjelju, kada su sjevernokorejske trupe u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dvije Koreje prešle vojnu liniju razgraničenja.

Izvor: VASYL FAIEVYCH / PANTHERMEDIA / PROFIMEDIA

Portparol generalštaba Li Sung Džun rekao je da vojska nije smatrala da je prelazak granice bio namjeran jer je to područje bilo gusto pošumljeno i da su granične oznake zaklonjene.

"Uputili su se na sjever odmah poslije emitovanja upozorenja i hitaca upozorenja naše vojske, i nije bilo neuobičajenih pokreta", rekao je portparol na konferenciji za novinare, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Incident je uslijedio pošto je Sjeverna Koreja posljednjih dana poslala u Južnu hiljade balona s otpadom.

Seul je suspendovao međukorejski vojni pakt iz 2018. godine i nastavio vojne aktivnosti oko granice, uključujući ponovno emitovanje programa preko zvučnika.

Južnokorejska vojska je i ranije ispaljivala hice upozorenja na sjevernokorejske vojnike koji su prelazili granicu, ali većina takvih incidenata dogodila se oko pomorske granice koju Pjongjang osporava.

Dvije Koreje su tehnički još u ratu pošto je njihov sukob iz 1950-ih godina završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.