Svijet

POZNATI BIZNISMEN I MILIJARDER OPTUŽEN ZA SILOVANJE! Optužen za pet krivičnih djela, oglasio se njegov advokat

Autor Uroš Matejić

Frenk Štronah je uhapšen juče i optužen za pet krivičnih djela, uključujući seksualni napad i silovanje.

Izvor: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Kanadski biznismen i milijarder Frenk Štronah (Stronac, 91), osnivač kanadske Magna International Inc, uhapšen je juče i optužen za pet krivičnih djela, uključujući seksualni napad i silovanje, saopštila je juče kanadska policija. Štronah je uhapšen u elitnom predgrađu Toronta. Regionalna policija Pila saopštila je da su se navodni seksualni napadi dogodili od 1980-ih do 2023. godine, prenosi Rojters.

Advokat koji zastupa Štronaha rekao je da "kategorički negira" sve optužbe protiv njega: "Raduje se prilici da u potpunosti odgovori na optužbe i da zadrži svoje naslijeđe kao filantrop i kao ikona kanadske poslovne zajednice", rekao je Brajan Grinspen, advokat koji zastupa Stronaha.

Biznismen je pušten pod uslovima i pojaviće se pred Sudom pravde Ontarija u Bremptonu, navodi se u saopštenju policije. Kompanija Magna, proizvođač auto djelova, je saopštila da nema saznanja o istrazi ili navodima osim onoga što je objavljeno u medijima.

"Štronach nije povezan sa Magnom od kada se odrekla kontrole 2010. godine", navodi kompanija u mejlu. Magna inače ima tržišnu kapitalizaciju od 17,23 milijarde kanadskih dolara (12,52 milijarde dolara). Policija apeluje na građane da im se jave ukoliko imaju bilo kakvu relevantnu informaciju.