Svijet

"ADMIRAL GORŠKOV" IDE KA KUBI: Ruska fregata naoružana hipersoničnim projektilima uploviće u Havanu

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Grupa ruskih brodova i podmornica na nuklearni pogon uploviće u Havanu sljedeće nedjelje i ostaće najmanje sedam dana!

Izvor: Kurir / Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

Kuba je saopštila da će fregata "Admiral Gorškov" i podmornica na nuklearni pogon "Kazan" uploviti u Havanu između 12. i 17. juna. Ostali brodovi koji trenutno plove ka Kubi su flotni tanker "Pašin" i spasilački tegljač "Nikolaj Čiker".

Kuba kaže da nijedan od ruskih brodova ne nosi nuklearno oružje i insistira da njihovo zaustavljanje u Havani ne predstavlja prijetnju po region.

Posjete pomorskih jedinica iz drugih zemalja istorijska su praksa revolucionarne vlade sa narodima koji održavaju odnose prijateljstva i saradnje - dodaje se u saopštenju.

Moskva prema navodima CNN-a za sada nije potvrdila informacije koje je iznijela Kuba.

To nije prvi put da su brodovi ruske mornarice poslati na Kubu koja je bila ključni saveznik bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata. Brod za obuku ruske mornarice "Perekop" uplovio je u Havanu prošlog jula u četvorodnevnu posjetu. Predstojeća posjeta, međutim, svakako je najveća te vrste posljednjih godina.

Kuba se sve više oslanja na rusku naftu i pomoć dok zemlja kojom upravljaju komunisti prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u posljednjih nekoliko decenija.

Saopštenje Kube dolazi nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Džo Bajden dao Ukrajini dozvolu da izvrši ograničene udare unutar ruske teritorije američkom municijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je potom da je zapadnjačka isporuka oružja u zonu sukoba uvijek loša stvar.

Vidimo da se zapadne zemlje uključuju u rat protiv nas. Ono što rade ih čini direktno uključenim u rat protiv Ruske Federacije i zadržavamo pravo da postupimo na isti način - rekao je ruski predsjednik.

Putin je naglasio da će Rusija u znak odgovora "poboljšati sisteme protivvazdušne odbrane" da uništi rakete.

Zašto Rusija ne bi imala pravo da isporučuje naše oružje iste klase u one regione svijeta gdje će biti udara na osjetljive objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije - upitao je Putin.

"NEMA DIREKTNE PRIJETNJE"

Pentagon očekuje da će ruska vojska ovog ljeta povećati svoju pomorsku i vazdušnu aktivnost u blizini Sjedinjenih Američkih Država u okviru rutinskih manevara uoči globalne pomorske vježbe na jesen.

Rusija će vjerovatno poslati borbene mornaričke brodove na Karibe sa potencijalnim pristankom u luke na Kubi i vjerovatno u Venecueli. Očekuju se i raspoređivanje ili letovi aviona u regionu. Ova raspoređivanja su dio rutinskih ruskih pomorskih operacija i ne predstavljaju direktnu prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je u četvrtak portparol Pentagona Čarli Dic.

FREGATA NOSI MOĆNE "CIRKONE"

Fregata "Admiral Gorškov" održala je nedavno vježbu artiljerijske vatre na vazdušni cilj u Atlantskom okeanu. Brod je ispalio artiljerijski kompleks AK-192M i protivvazdušne rakete Palaš na imitirani vazdušni cilj. Ratni brod se pridružio mornarici 2018. godine i može da nosi hipersonične krstareće rakete "Cirkon" koje je nedavno razvila Rusija.

Podmornica "Kazan" se takođe pridružila floti nedavno 2021. godine i može da nosi precizne rakete dugog dometa sposobne da unište ciljeve pod vodom i na površini.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Majami Herald da američki obavještajci procjenjuju da ruska plovila ne nose nuklearno oružje i da ne predstavljaju "direktnu prijetnju" po nacionalnu bezbjednost SAD.

Major Dic je dodao da će pored ruskih brodova ovog ljeta u regionu biti prisutna i jedna od podmornica ruske mornarice Severodvinsk II.

Poziv za tu podmornicu u luci odobren je barem delimično zbog nezadovoljstva Havane zbog posete američke nuklearne podmornice američkoj pomorskoj bazi Gvantanamo na Kubi prošle godine - rekao je Dic.

Kuba je prema njegovim riječima između 2013. i 2020. svake godine ugostila ruske brodove.

Vježbe nameću značajne troškove ruskoj mornarici koja se suočava sa izazovima u održavanju spremnosti i sprovođenju raspoređivanja sa zastarelom flotom - rekao je Dic i naglasio da se predstojeći dolazak ruskih plovila u Havanu smatra rutinskom posjetom s obzirom na dugu rusku istoriju dolaska u kubanske luke.