Svijet

VOJNIK PREMINUO NAKON OKRŠAJA NA GRANICI BJELORUSIJE I POLJSKE: Varšava traži od Minska HITNO IZRUČENJE napadača

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Poljski vojnik preminuo je u četvrtak nakon što su ga na granici s Bjelorusijom nožem izboli migranti koji su pokušali da pređu u EU!

Izvor: Kurir/X@manniefabian

Varšava je rekla da će od Bjelorusije zahtjevati izručenje migranta odgovornog za ubistvo. Vojnika, koji se pominje samo imenom Mateuš, krajem maja nožem su izboli migranti koji su pokušavali da pređu granicu. Vojska je saopštila da je Mateuš preminuo u četvrtak.

Uprkos pruženoj pomoći na mjestu zločinačkog napada na granici s Bjelorusijom i naporima ljekara njegov život nije mogao biti spašen - navodi se u saopštenju.

Granica s Bjelorusijom, podsjetimo, žarište je migranata koji su uz navodnu dozvolu Minska počeli da se skupljaju 2021. godine tražeći novu rutu ka Evropi. Brisel tvrdi da je taj potez osmišljen kako bi se stvorila kriza.

Posljednjih nedjelja došlo je do povećanja broja migranata koji pokušavaju ilegalno da pređu granicu s Poljskom, a graničari su izvjestili o brojnim nasilnim incidentima.

Tražimo da bjeloruske vlasti utvrde identitet ubice i predaju ga poljskim vlastima - rekao je ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski i dodao da će protesna nota biti uručena bjeloruskom otpravniku poslova.

Poljska je nedavno najavila planove za jačanje granice i ponovno uvođenje tampon zone od 200 metara. Bjelorusija odbacuje optužbe da pomaže migrantim da dođu do poljske granice.