Svijet

SVJETSKI LIDERI DANAS U NORMANDIJI NA 80. GODIŠNJICI DANA D!

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Danas se u francuskom sjevernom regionu Normandiji održava centralna svečanost obilježavanja 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa na tamošnje plaže u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Kurir / MGPhoto76 / Alamy / Alamy / Profimedia, Profimedia

Domaćin događaja je francuski predsjednik Emanuel Makron, a među gostima su američki predsjednik Džo Bajden, britanski kralj Čarls Treći, princ Vilijam i premijer Riši Sunak, kanadski premijer Džastin Trudo i druge visoke zvanice.

Skaj njuz je objavio zanimljiv istorijski podatak da je nacistički vođa Adolf Hitler spavao kada su se trupe SAD i saveznika iskrcale na obale Normandije.

Navodi se da je on trebalo da lično odobri aktiviranje rezervista kako bi se odbila invazija, ali niko nije smio da se usudi da ga probudi.

Čak i kada se probudio kasno tog jutra 6. juna 1944. Hitler nije odmah poslao pojačanja nacističkim snagama u Normandiji, pošto je vjerovao da je Dan D samo diverziona taktika saveznika.

BBC navodi da se 80. godišnjica iskrcavanja ne obilježava samo u Francuskoj, već i u Velikoj Britaniji.

Pre pet godina na komemoracione svečanosti u Normandiju je otišlo 225 britanskih ratnih veterana, dok je ove godine tamo otišlo svega 23 koji su još živi.