Svijet

BAJDEN DANAS STIŽE U EVROPU, DOČEKUJU GA ZELENSKI I MAKRON: Tri lidera spremaju poruku za Putina!

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Američki predsјednik Džo Bajden stiže danas u Francusku, gde će biti održana komemoracija povodom Dana D, iskrcavanja saveznika 6. juna 1944. u Normandiju i gdјe njegov domaćin Emanuel Makron želi da pokaže jedinstvo Zapad zbog rata u Ukrajini.

Bonnie Cash / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Izvor: Kurir/Bonnie Cash / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Džo Bajden bi trebalo da jutros doputuje u Pariz, a potom će se pridružiti obilježavanju 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja na plažama Normandije, kojoj će prisustvovati i kralj Čarls III, njemački kancelar Olaf Šolc, predsjednik Italije Serđo Matarela i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Bijela kuća je takođe potvrdila da će se Bajden sastati sa šefom ukrajinske države. Bajden bi trebalo da govori na zvaničnim ceremonijama na plažama Juta i Omaha gde je "73.000 hrabrih Amerikanaca sletjelo da utre put za oslobođenje Francuske i Evrope", saopštila je Bijela kuća.

Rusija nije pozvana, Makron želi da pokaže jedinstvo Zapada

Počevši od ponedjeljka, pedesetak američkih veterana, od kojih su neki učestvovali u iskrcavanju 6. juna 1944, sletjelo je na aerodrom Dovil u Normandiji da bi prisustvovalo svečanostima. "Dobrodošli u Francusku, heroji", napisao je francuski predsjednik u utorak na društvenoj mreži X.

Rusija, koja je prije deceniju pozvana na 70. godišnjicu iskrcavanja kao bivši saveznik protiv nacističke Njemačke, zvanično je isključena sa ceremonija zbog invazije na Ukrajinu.

Kabinet francuskog predsjednika ne krije želju da pokaže jedinstvo Zapada u trenutku kada se u Evropi vodi novi rat. Konkretno, Makron treba da razjasni svoje namjere u vezi sa mogućim slanjem vojnih instruktora u Ukrajinu.

"Rat je ponovo na kontinentu"

Džo Bajden bi trebalo da 7. juna u Pont du Hoku u Normandiji održi govor „o važnosti odbrane slobode i demokratije“, saopštila je Bijela kuća, a zatim će u subotu obaviti svoju prvu državnu posjetu Francuskoj.

Dok je 80 godina nakon oslobođenja Evrope ponovo rat na kontinentu, dva predsjednika će razgovarati o trajnoj i dugoročnoj podršci Ukrajini - saopštilo je francusko predsjedništvo.

Ova bliska koordinacija o međunarodnim krizama biće usmerena na pripremu narednih međunarodnih događaja, posebno samita G7 sredinom juna u Italiji, i samita NATO-a u julu u Vašingtonu - dodao je ovaj izvor.