Svijet

POČELO JE! PRVI NAPAD AMERIČKOM RAKETOM NA RUSIJU: Uništen čuveni PVO sistem, otkriveno čime

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Kremlj upozorio na FATALNE POSLEDICE

Izvor: Kurir/Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia, Screenshot

Ukrajinske trupe su upotrebile rakete HIMARS, dobijene od SAD, za uništavanje naprednog sistema protivvazdušne odbrane (PVO) unutar teritorije Rusije.

To je objavio Dejli telegraf, koji navodi da je, prema izvještajima, pogođen PVO sistem u ruskom gradu Belgorodu koji je bio opremljen raketama zemlja-vazduh S-300 ili S-400.

Britanski list navodi da je Kremlj upozorio Vašington da će SAD iskusiti "fatalne posledice" zbog podrške Kijevu u izvođenju napada preko ukrajinsko-ruske granice.

Navodi se da su pojavile fotografije posledica napada, za koji se vjeruje da se dogodio u nedelju.

Na njima su prikazana vozila u plamenu i dim koji sve prekriva.

Podsjeća se da je Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova, kazao da će se Amerika suočiti sa "fatalnim posledicama" ukoliko Ukrajini dozvoli da oružje dobijeno od SAD koristi za napade unutar Rusije.

Vašington je za sada dao dozvolu Kijevu da to oružje koristi samo za gađanje onih meta na ruskoj teritoriji koje predstavljaju neposreednui opasnost po ukrajinske snage.

Dejli telegraf navodi da nije jasno da li ovaj napad na Belgorod predstavlja kršenje tih ograničenja, ali i podsjeća da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatraćio od SAD dozvolu za izvođenje udara američkim raketama velikog dometa.

Navodi se da je u ponedeljak te želje Kijeva ponovio i Dmitro Kuleba, šef ukrajinske diplomatije.

On je kolegi iz Estonije kazao da Ukrajina pritiska saveznike da "prošire opseg primjene" oružja koje je Kijev dobio od Zapada.

To nije, znate, dozvola (koja bi važila) za 100 odsto sllučajeva. Uz nju idu određena pravila koja treba poštovati - rekao je Kuleba na konferenciji za medije.