Svijet

ŠTA SE KRIJE IZA NAJVEĆE ČISTKE VLADIMIRA PUTINA? Prvo je pao Šojgu, a onda je uslijedila OGROMNA AKCIJA

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Smjenjivanje dugogodišnjeg ministra odbrane sa njegove dužnosti nije ništa neobično. Hapšenje pet njegovih najviših saradnika, međutim, očito je više od pukog traženja svježe krvi - posebno u Rusiji kojom vlada Vladimir Putin.

Izvor: Kurir / AP Sergei Bobylev

Nakon šokantnog smjenjivanja Sergeja Šojgua s dužnosti ministra odbrane prije dvije nedjelje, talas hapšenja je pod maskom antikorupcijske kampanje očistio vrh ministarstva odbrane.

Vremenski okvir je jednako intrigantan kao i hapšenja i promjene. Nakon gotovo tri godine neuspjeha na frontovima u Ukrajini, Rusija je upravo stekla prednost. U posljednjih nekoliko nedjelja pokrenula je uglavnom uspješnu ofanzivu na sjeveru prema Harkovu, uz pozitivne pomake u regiji Donbas na istoku.

"Vrlo složena policentrična igra"

Kritični nedostatak ljudstva u Ukrajini i smanjenje zaliha municije, pogoršano mjesecima odlaganja odobrenja paketa vojne pomoći u američkom Kongresu, takođe su pomogli da se preokrene ruska sreća.

Postavlja se pitanje - zašto sada promijeniti ministarstvo koje je zaduženo za pobjedu u ratu?

Analitičari koji su govorili za CNN opisali su ministarstvo odbrane kao jedno od najkorumpiranijih u zemlji.

Ruski državni mediji otkrivali su vojne ugovore vrijedne neverovatne iznose novca i javno sramotili visoke zvaničnike ministarstva i njihov raskošan način života. Ali kako je jedan analitičar rekao CNN-u, ono čemu svjedočimo je "vrlo složena policentrična igra" povezana s vremenom i Putinovom egzistencijalnom potragom za pobjedom protiv Zapada.

Prigožinova poruka iz groba

Nad ovom promenom lebdi duh Jevgenija Prigožina, šefa Vagnerove grupe plaćenika, koji je takođe bio poznat kao "Putinov kuvar".

Prije svoje smrti izrazio je mržnju prema Šojguu i glavnom ruskom generalu Valeriju Gerasimovu kroz tirade ispunjene psovkama, optužujući njih i rusko ministarstvo odbrane za korupciju i nesposobnost.

Izvor: Kurir / AP/PRIGOZHIN PRESS SERVICE

Od tada je Putin držao nesposobnost ministarstva u nabavci oružja, kao i neuspjelu invaziju na Ukrajinu i optužbe za korupciju daleko od javnosti, željeći da pokaže da neće donijeti ishitrene reakcije nakon pobune. Čineći to, mogao bi dovesti u pitanje svoj autoritet i snagu pred ruskim narodom.

Putin je vjerovatno čekao da ga ruski narod ponovno izabere u martu prije nego što je krenuo u promjene u ministarstvu odbrane. Promjene su uslijedile ubrzo nakon proslave Dana pobjede 9. maja, kojoj su Putin i Šojgu zajedno prisustvovali, u naizgled prijateljskom nastupu.

Uprkos njegovoj smjeni sa mjesta ministra odbrane, Šojgu će ostati u Putinovom krugu premještanjem na novu ulogu sekretara Vijeća bezbjednosti.

Putinov jedini interes je pobjeda u Ukrajini

Tatjana Stanovaja, viša saradnica u Karnegi Raša Eurazija Centru, rekla je CNN-u da nije važno da li je Prigožin bio u pravu o korupciji zvaničnika. U Rusiji, rekla je, "u politici ne postoji ispravno i pogrešno - važni su isključivo interesi."

Putinov interes je u održavanju reda u svojoj kući, ali, što je još važnije, u postizanju pobjede u Ukrajini. Ministarstvo odbrane je ključno za to kako će se taj rat završiti.

Postavljanjem civilnog ekonomiste Andreja Belousova za novog ministra odbrane, Putin je signalizirao da želi da ministarstvo, sa svojim ogromnim proračunom, brže i ekonomičnije nabavlja oružje.

Ruski proračun za 2024. pokazuje da namjerava potrošiti 6 odsto BDP-a na odbranu, najviše u modernoj ruskoj istoriji, i nadmašiće socijalnu potrošnju, što je znak prelaza zemlje na ratnu ekonomiju.

Korupcija u ministarstvu odbrane

Mihail Komin, ruski politički naučnik i gostujući saradnik u Evropskom vijeću za spoljne poslove sa središtem u Beču, rekao je da je "Šojguova grupa, među ruskim elitama, jedna od onih koje najviše traže rente. Više, na primjer, nego neki iz Putinovog užeg kruga."

Prošlog petka, general-pukovnik Vadim Šamarin, načelnik Glavne uprave za komunikacije Oružanih snaga Rusije, optužen je za "primanje mita u posebno velikom iznosu" od 36 miliona rubalja (oko 393.000 dolara) od fabrike koja potpomaže ministarstvo komunikacijskom opremom. U zamjenu, navodno je toj firmi dodijelio unosne državne ugovore.

Šamarin se izjasnio da nije kriv, saopštili su ruski državni mediji.

Ruski državni mediji takođe su igrali ulogu u komuniciranju akcije Kremlja protiv ministarstva. Nakon Šamarinovog hapšenja u maju, državna agencija Ria Novosti saopštila je da je njegova supruga 2018. godine kupila Mercedes-Benz GLE za 20 miliona rubalja (oko 218.000 dolara) u vrijeme kada je njegov prihod bio najviše 34.000 dolara. U posebnom izvještaju otkriveno je da je njen prihod te godine iznosio 872.000 rubalja (9.740 dolara).

Najviše profiliran od pet uhapšenih zvanmičnika bio je Timur Ivanov, zamjenik ministra odbrane. Stavljen je u kućni pritvor krajem aprila, takođe pod sumnjom za primanje mita.

Ivanov je postao fokus Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Aleksej Navaljni, koji je ubijen u ruskom zatvoru u februaru. On i njegova organizacija otkrili su raskošan način života Ivanovljeve partnerke - posjeti samo za pozvane draguljare, nošenje visoke mode i posjedovanje planinske kuće u otmenom skijalištu Kurševel u Francuskoj. Pitali su se kako je mogla da priuštiti takav način života kada je službeni godišnji prihod njenog supruga bio 175.000 dolara.

Ruski državni mediji saopštili su da Ivanov tvrdi da je nevin, citirajući lične izvore.

Interesi ne smiju da se preklapaju, ali korupcija ostaje

Za Stanovaju, razlozi za zamjenu figura poput Ivanova i Šamarina su jednostavni.

"Dio Putinove logike je da ne možete imati nekoga na ovoj poziciji (ministra odbrane) gdje postoje značajni interesi prethodnika."

Kako bi pomogao da se očistiti ministarstvo, Putin je imenovao Olega Saveljeva, bivšeg revizora u Ruskoj računovodstvenoj komori, za zamjenika ministra odbrane. Biće "svestan korupcije koja već postoji u odbrambenom sektoru," rekao je Komin.

Prigožinova posljednja želja

S obzirom na opsežne promjene koje je predsjednik napravio, kruže glasine o položaju načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, Valerija Gerasimova, drugog cilja Prigožinovih tirada.

Stanovaja je rekla da "postoji toliko mnogo glasina, da bi Gerasimov uskoro mogao da bude smijenjen", ali činjenica da je do sada bio pošteđen daje Gerasimovu "vremenski okvir da počne da se bori za svoje interese," dodala je.

"Gerasimov se bori protiv svojih neprijatelja, pokušavajući da obezbjedi svoju budućnost," rekla je Stanovaja.

"Nije problem naći novog čovjeka. Problem je pronaći mjesto za prethodnog"

Komin se složio da bi Gerasimov mogao da zadrži svoju poziciju za sada, jer je Putin rekao da ne namjerava da napravi druge promjene.

Ključno, Komin je sugerisao da Gerasimov ima sreće jer ne postoji položaj sličan Šojguovom gde bi mogao da bude javno premješten bez potpunog narušavanja njegove reputacije.

U Putinovoj Rusiji predsjednik ostaje fokusiran na pobjedu u Ukrajini, ali nedavni potezi pokazali su da se prateća ekipa može promijeniti i da je predsjednik spreman da bude nemilosrdan u svojoj potrazi za pobjedom.