Svijet

SUROVA OSVETA RUSIJE ZBOG ODLUKE AMERIKE: Najjači udari za posljednjih mjesec dana, RAZARANJA širom Ukrajine! (FOTO)

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Rusija je u toku noći pokrenula jedan od većih vazdušnih napada na Ukrajinu u posljednje vrijeme, sigurno najjači u posljednjih mjesec dana.

Izvor: Kurir / PRINTSCREEN TWITTER

Prema pojedinim ukrajinskim medijima, jutrošnji napad na Ukrajinu mogao bi da bude osveta za odluku SAD da dozvoli Ukrajini da koristi američko oružje za napad na ciljeve na ruskoj teritoriji.

Podsjetimo, juče je potvrđeno da je američki predsjednik Džo Bajden odobrio Ukrajini upotrebu američkog oružja za ciljeve unutar Rusije, odakle se napada ukrajinski grad Harkov, nakon što je Kijev to zahtjevao od Vašingtona posljednjih nedjelja. Ovo je potvrdio američki državni sekretar Entoni Blinken.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pragu posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, Blinken nije precizirao da li bi Bajdenovo odobrenje moglo da se proširi na ciljeve dublje u Rusiji.

Blinken je rekao da je potez Vašingtona, koji predstavlja promjenu politike američkog predsjednika Bajdena, koji je uporno odbijao da dozvoli Ukrajini da upotrijebi američko oružje na ruskoj teritoriji, rezultat američke strategije prilagođavanja situaciji na bojnom polju. Sada, rekao je, Sjedinjene Američke Države reaguju na ono što su vidjele u i oko Harkova.

Izvor: Kurir / PRINTSCREEN TWITTER

Kako javljaju ukrajinski mediji pozivajući se na izvore u ukrajinskoj vojsci, silovit napad bio je usmjeren na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu u više ukrajinskih regija.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo objavilo je da je njihova protivvazdušna obrana oborila čak 81 rusku vazdušnu metu i to:

30 krstarećih projektila tipa H-101 i Kh-555

4 krstareća projektila tipa Kalibr

Jedan krstareći projektil tipa Iskander-K

46 borbenih dronova tipa iranske proizvodnje tipa Šahed 161 i Šahed 136

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 35 od 53 ruskih raketa i 46 od 47 ruskih dronova, rekao je komandant vazdušnih snaga.

Oštećeni energetski objekti u pet regiona širom zemlje

U napadu su oštećeni energetski objekti u pet regiona širom Ukrajine, rekli su zvaničnici. Ukrajinski nacionalni mrežni operater Ukrenergo saopštio je da su u napadu oštećeni energetski objekti u istočnom Donjecku, jugoistočnom Zaporožju i Dnjepropetrovsku, centralnoj Kirovogradskoj oblasti i Ivano-Frankivskoj oblasti na zapadu.

Rusi su jutros izveli još jedan napad na ukrajinske energetske objekte. Od marta, ovo je već šesti masivni, složeni raketni i bespilotni napad na civilnu energetsku infrastrukturu - saopštio je Ukrenergo.

Pogođene su dvije termoelektrane

Od marta, Rusija je pojačala bombardovanje ukrajinske elektroenergetske infrastrukture, onemogućavajući većinu proizvodnje toplotne i hidroelektrične energije, uzrokujući nestanke struje i gurajući uvoz električne energije na rekordne nivoe.

Izvor: Kurir / PRINTSCREEN TWITTER

DTEK, najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini, saopštila je da su dvije njene termoelektrane pogođene tokom napada i da je oprema "ozbiljno oštećena".

Regionalni zvaničnici javili su da su vatrogasci nakon udara gasili požare na nekoliko lokacija. Za sada nema izvještaja o povrijeđenima.

Napad na vojni aeredrom u Lavovu

Ruske trupe pogodile su vojni aerodrom u blizini grada Strija u Lavovskoj oblasti, rekao je za RIA Novosti koordinator podzemlja Nikolajeva Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

Grad Strij, oblast Lavov, primio je seriju napada na vojne ciljeve u noći 1. juna - rekao je on.

Jedan od njih je pogodio aerodrom i na njemu smeštenu vazdušnu bazu Strij, koju su Oružane snage Ukrajine pripremale za prijem NATO lovca F-16 .

Na udaru su se našli i skladišta bivšeg inžinjerijskog bataljona. Prema izvorima, tamo se dogodila veoma snažna eksplozija.

Druga meta bila je fabrika za popravku automobila. Prema podzemlju, postojale su informacije da se na njenoj teritoriji nalazi zapadna vojna tehnika.

Pored toga, rakete su pogodile bataljon Lvov radio-tehničke brigade protivvazdušne odbrane, koji se nalazi u blizini aerodroma.