Svijet

RUSIJA IZVRŠILA MASOVNI RAKETNI NAPAD NA UKRAJINU: Krstarećim raketama sravnjene termo i hidroelektrane i skladišta gasa

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Posljednjih mjeseci Rusija je intenzivirala svoje napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine u ponovnom napadu na energetsku mrežu zemlje

Izvor: Kurir / Screenshot Twitter

Rusija je u toku noći 1. juna pokrenula veliki napad dronovima i raketama na Ukrajinu, oštetivši energetsku infrastrukturu u različitim regionima širom zemlje.

Najmanje četiri osobe su povrijeđene u napadima, uključujući sedmogodišnju djevojčicu, poslije udara na grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, izvjestio je guverner Serhii Lisak. U napadu je oštećena kuća, kao i još dvije zgrade i jedan transportni autobus.

Oko četiri sata ujutru po lokalnom vremenu, ostaci oborenog ruskog drona tipa Šahed izazvali su požar na kritičnom infrastrukturnom objektu u Vinickoj oblasti, izvjestio je guverner Serhii Borzov.

Ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko potvrdio je da je energetska infrastruktura u Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Kirovogradskoj i Ivano-Frankivskoj oblastima pod vatrom ruskih snaga. Radnici Hitne pomoći i sanacije utvrđuju stepen štete.

U Zaporožju su se više eksplozije čule oko 3 sata ujutru po lokalnom vremenu, javio je u Telegramu guverner Zaporoške oblasti Ivan Fedorov.

Fedorov je kasnije rekao da je u napadima oštećeno ukupno 20 stambenih zgrada i društvenih ustanova. Nema prijavljenih žrtava.

Izvor: Kurir / PRINTSCREEN/X

Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je vazdušnu uzbunu širom zemlje, uključujući i krajnje zapadne oblasti, navodeći prijetnju od ruskih krstarećih i balističkih raketa, dronova i bombardera Tu-95MS.

Izvještava se da su rakete letile iznad Zakarpatske oblasti koja se graniči sa zapadnim susjedima Ukrajine, uključujući Poljsku, Mađarsku, Rumuniju i Slovačku. Vazdušna upozorenja upozoravaju da je grad Mukačevo, koji se nalazi samo 26 kilometara sjeveroistočno od mađarsko-ukrajinske granice, pod prijetnjom raketnih napada.

Poljski i drugi saveznički avioni bili su uvučeni kao odgovor na izvještaje o ruskom raketnom napadu na Ukrajinu, saopštila je Operativna komanda Oružanih snaga Poljske Ks.

Upozorenje o vazdušnom napadu je isključeno u 5:30 po lokalnom vremenu, a operacije poljskih i savezničkih aviona završene su oko 6:30 sati.

Posljednjih mjeseci Rusija je intenzivirala svoje napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine u ponovnom napadu na energetsku mrežu zemlje.

Masovni vazdušni napad Rusije usledio je posle smrtonosnog bombardovanja prometnog hipermarketa u Harkovu usred dana 25. maja. U napadu je poginulo najmanje 19 ljudi, a povrijeđeno je 44. Nekoliko sati kasnije, u drugom ruskom napadu povrijeđeno je 25 ljudi.

Ruski raketonosci TU-95MS Vazdušno-kosmičkih snaga koji su u petak kasno uveče po lokalnom vremenu poletjeli iz baze Olenja u Murmanskoj oblasti ponovo su izveli masovni raketni napad krstarećim raketama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Napad je usledio najpre dronovima kamikazama koji su napali ciljeve u centralnoj Ukrajini, a zatim je uslijedio masovni udar krstarećim raketama koje su lansirane iz zone Kaspijskog jezera i uletele u prostor Ukrajine iz pravca Sumija i Harkova, a onda izveli zaobilaznim let i udar na ciljeve.

U ovom jutarnjem napadu pogođeni su sledeći objekti: TE Burshtirskaja i na na području hidroelektrana Kremenčug i Dnjepar. Mete su takođe pogođene u Lvovskoj, Zakarpatskoj, Zaporoškoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Hmeljničkoj, Vinickoj i Čerkaskoj oblasti.

Takođe u Harkovskoj oblasti zabilježeni su napadi taktičke bombarderske avijacije sa planirajućim avionskim bombama. Vazdušna opasnost je bila proglašena na cijeloj teritoriji Ukrajine.