Svijet

POSEBNO OBUČENI INSTRUKTORI STIŽU U UKRAJINU?! Zakuvava se na frontu: Slijedi direktan sukob sa Rusijom

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Prva grupa vojnih instruktora iz Francuske već ide u Ukrajinu, tvrdi poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko, piše TASS.

Regrut ukrajinske vojske učestvuje u obuci rovovskog ratovanja sa pripadnicima britanskih i novozelandskih oružanih snaga, u bazi za obuku Ministarstva odbrane (MOD) u južnoj Engleskoj
Izvor: Profimeda

"Moji izvori javljaju da prva grupa francuskih instruktora već ide u Ukrajinu", napisao je on na Telegram kanalu.

Ranije je list Mond objavio da Pariz namerava da pojača konsultacije u narednim danima kako bi, tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Francuskoj 6. i 7. juna, francuski lider Emanuel Makron mogao konkretnije da istakne okvire ove inicijative u pregovorima.

Kasnije je Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore, pojasnio da bi Francuska mogla da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu već sledeće nedelje, uprkos zabrinutosti nekih saveznika da ova odluka rizikuje da dovede do direktnog sukoba sa Rusijom.

Prema njegovim riječima, Francuska bi u početnoj fazi mogla da pošalje ograničen broj instruktora, a zatim planira da pošalje nekoliko stotina specijalista u Ukrajinu. Prema izvorima agencije, ova misija neće djelovati pod okriljem EU ili NATO.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Aleksandar Sirski potpisao je 27. maja dokumenta koja će omogućiti francuskim instruktorima da posećuju centre za obuku u Ukrajini. On je izrazio nadu da će se pariskoj inicijativi pridružiti i drugi zapadni partneri Kijeva.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da francuski instruktori, zajedno sa drugim predstavnicima vojnih i specijalnih službi evropskih zemalja, već rade u Ukrajini.

Pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je da bi pojavljivanje stranih vojnih kontingenata u Ukrajini bilo bremenito krajnje negativnim posledicama, čak i nepopravljivim.