Svijet

SVIJET NA IVICI KLJUČANJA! Blinken OTKRIO zašto je Bajden dozvolio prelazak CRVENE LINIJE

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ovo im je za TO što smo vidjeli u Harkovu

Izvor: kurir/ printscreen yt

Američki predsjednik Džo Bajden je Ukrajini odobrio korišćenje američkog oružja za ciljeve unutar Rusije, odakle se napada ukrajinski grad Harkov, nakon što je to Kijev proteklih nedelja tražio od Vašintona, potvrdio je u petak američki državni sekretar Entoni Blinken.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pragu nakon neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO-a, Blinken nije precizirao da li bi se Bajdenovo odobrenje moglo proširiti i na ciljeve dublje u Rusiji.

Blinken je kazao da je potez Vašingtona, koji predstavlja promenu politike američkog predsjednika Bajdena koji je čvrsto odbijao da dozvoli Ukrajini da koristi američko oružje na ruskoj teritoriji, rezultat američke strategije prilagođavanja situaciji na frontu. Sada, rekao je, Sjedinjene Američke Države reaguju na ono što su vidjele u i oko Harkova.

"Tokom proteklih nekoliko nedelja, Ukrajina nam se obratila i zatražila odobrenje da koristi oružje koje im šaljemo kako bi se odbranila od agresije, uključujući i od ruskih snaga koje se gomilaju na ruskoj strani granice i potom upadaju u Ukrajinu", pojasnio je Blinken.

Bajden je time drugi put ove godine potiho popustio svoju politiku o oružju koje se šalje Ukrajini. Ranije je udovoljio zahtjevima da Kijevu pošalje dalekosežne projektile ATACMS.

SAD je najveći dobavljač oružja za Ukrajinu koja se suočava sa ruskom invazijom od februara 2022.

Američki zvaničnici su u četvrtak rekli da SAD i dalje neće dozvoljavati ukrajinskoj vojsci da koristi sisteme ATACMS, koji imaju domet do 300 kilometara, ni drugo američko oružje velikog dometa za napade u dubini Rusije.