Svijet

RUSKE BOMBE SIJU SMRT! Ukrajinci nemaju rešenje za ovo oružje, Amerikanci troše milione da ga razviju

Autor Nevena Davidović

Ruske snage koristile su ovo oružje u poslednjih nekoliko mjeseci u napadima na ukrajinske snage.

Izvor: Youtube/NBC News/Russian Military

Američko vazduhoplovstvo dodelilo je Boingu ugovor od skoro 7,5 milijardi dolara za izgradnju dodatnih kompleta opreme za transformaciju bombi u vođeno oružje poznato kao "Joint Direct Attack Munitions" (JDAM), satelitsko navođene precizne klizave bombe proširenog dometa za koje se dugo tvrdilo da ih je Ukrajincima uputila administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Kompanija će obezbijediti opremu po ugovoru o fiksnoj cijeni i neodređenoj količini, saopštio je Pentagon u petak. Boing će raditi na kompletima opreme, kao i na rezervnim djelovima, obavljati popravke, pružati tehničku pomoć i obezbijediti laserske JDAM senzorske setove do kraja februara 2030. godine, prenosi "Defence news".

JDAM je kreiran nadogradnjom nenavođene bombe sa 220 na 900 kilograma sa repnom opremom sa navigacionim sistemom i kontrolnom jedinicom za GPS navođenje, koja omogućava usmeravanje bombe iz aviona na metu na zemlji, čak i po lošem vremenu.

Klizne bombe siju smrt u Ukrajini

Boing je prethodno dobio modifikaciju ugovora od 344,6 miliona dolara od mornarice u septembru 2021. za isporuku do 24.000 kompleta precizne laserske opreme za navođenje za vojni laserski program JDAM.

Vazduhoplovstvo je u januaru 2023. dodijelilo Boingu još jedan ugovor vrijedan 40,5 miliona dolara za nabavku kompleta krila za JDAM.

Klizne bombe, poznatije kao FAB, inače, siju strah i smrt u gradovima i linijama fronta u Ukrajini. Ove bombe iz sovjetskog doba, nečujne su jer nemaju pogon, a kojih Rusi imaju, prema procjenama, nekoliko stotina hiljada u svojim skladištima, vrlo jeftino su nadograđene preklopnim krilima za povećanje dometa i sistemom navođenja za preciznost.

Ruske snage su ih koristile u poslednjih nekoliko mjeseci u napadima na ukrajinske snage. Riječ je o izuzetno razornom oružju koje sadrži od 200 do 1.500 kilograma eksploziva, a prema nekim informacijama Rusija počinje da proizvodi bombe od 3.000 kilograma. Ukrajinci još nemaju rešenje za ovo oružje, koje kosi ukrajinske snage na zemlji i uništava utvrđene položaje na zemlji i pod zemljom.