Svijet

JOŠ JEDAN NAPAD NA RUSKI RADAR RANOG UPOZORAVANJA U ARMAVIRU: Udar izveden NATO dronom, oboren u paljbi PVO (VIDEO)

Autor Marija Milošević Izvor Kurir

Još jedna bespilotna letilica kamikaza gađala je ruski strateški radar Voronjež-DM u gradu Armavir u Krasnodarskom kraju.

Izvor: Kurir / PRINTSCREEN TWITTER

Lokalni guverner je potvrdio incident, tvrdeći da su “neprijateljsku bespilotnu letilicu uništile ruske PVO snage”.

Ovo je treći napad koji je ciljao ovu radarsku stanicu koja je dio ruskog sistema za upozorenje na raketni napad sa ciljem da otkrije lansiranje balističkih interkontinentalnih nuklearnih projektila.

U noći 27. maja rusko Ministarstvo odbrane prijavilo je uništenje 12 dronova nad nekoliko regiona Rusije, od kojih su četiri oborena na Kubanu. Tada su ruski izvori podelili fotografiju bespilotne letilice koja je navodno presretnuta na svom putu ka radaru Voronjež-DM u blizini Armavira.

Snimak je potvrdio da je stratešku komponentu ruskog nuklearnog raketnog štita gađao dron Tekever AR3 na bazi aviona.

Ove bespilotne letilice se proizvode u Portugalu, a kancelarija kompanije se nalazi u Britaniji. Najvjerovatnije je britanska vojska uključena u borbenu upotrebu bespilotnih letilica u Ukrajini.

S toga se može doći do konstatacije da se oružje NATO-a koristi za onesposobljavanje ruskog sistema za rano upozoravanje na raketni nuklearni napad.

Prvi napad na radarsku stanicu Voronjež-DM u Armaviru dogodio se 24. maja i rezultirao je određenim oštećenjima. Nakon toga, 26. maja, neidentifikovani dron se srušio u Orenburškoj oblasti u blizini druge radarske stanice tipa Voronjež-M.

Radari Voronjež su razvijeni od početka 2000-ih. Stanice Voronjež-M i Voronjež-DM počele su sa radom 2009–2016.

Prije toga, 23. maja, Centar za komunikacije dubokog svemira na Krimu su gađale 4 rakete ATACMS američke proizvodnje.

Podsetimo, u aprilu mjesecu dogodio se sličan napad na nadhorizontski radar 29B6 „Kontejner“. Ukrajinske bespilotne letilice tada su pokrenule napad na ruski radar, jedan jedini operativni, a koji vidi “iznad horizonta”, verovatno prešavši i tada jednu od moskovskih „crvenih linija“ za potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja.

Uprkos pokušajima nekih zapadnih lidera da okrive ukrajinsku vojsku za rizične napade na ruski sistem za upozorenje o raketnim napadima, koje je navodno pokrenuo sam Kijev, sve je vjerovatnije da iza napada stoje neke strukture NATO-a. 

Nepobitna činjenica je da NATO koordinira izviđanje u regionu Crnog mora, nakon čega se lansiraju NATO dronovi i projektili.

Iako ukrajinski izvori pravdaju napade na ruski sistem upozorenja o raketnim napadima tako što smatraju da se uz pomoć ovih radara presreću ATACMS rakete, činjenica je da korist ima sila koja je u stanju da lansira interkontinentalne balističke projektile na Rusiju.

Ciljani radari su djelovi strateškog sistema nuklearne bezbjednosti Ruske Federacije. Njihovo oštećenje ili uništenje spriječava rusku vojsku da blagovremeno izvrši udare odmazde u slučaju nuklearnog napada na rusku teritoriju.

Stalni pokušaji da se dođe do radarskih stanica traju usred nedavno pokrenute vježbe ruske vojske na razmještanju nestrateškog nuklearnog naoružanja. Ovo može prouzrokovati veoma opasan razvoj događaja u bliskoj budućnosti.