Svijet

AMERIČKI EKONOMISTA U INTERVJUU SA TAKEROM KARLSONOM: Bombardovali smo Beograd 78 dana, rastrgli smo Srbiju - loš potez

Autor Dušan Volaš

Cilj NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju bio je da se ostvare ciljevi SAD, da se rasparča Srbija i da se na teritoriji Kosova i Metohije otvori najveća vojna baza Alijanse u jugoistočnoj Evropi, izjavio je američki ekonomista i profesor Džefri Saks.

Izvor: screenshot

On je u intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom rekao da su SAD tokom devedesetih godina prošlog vijeka nastavile da jednostrano rade stvari koje su bile zaista nečuvene.

"Bombardovali smo Beograd 78 dana 1999. godine. Loš potez. Apsolutno. Bombardovali smo prijestonicu Evrope 78 dana. Poenta je bila da se Srbija podijeli i da se stvori nova `država Kosovo`, gdje imamo najveću vojnu NATO bazu u jugoistočnoj Evropi", napomenuo je Saks.

On je istakao da su SAD na Kosovu i Metohiji otvorile bazu "Bondstil" jer su željele da imaju bazu u jugoistočnoj Evropi.

Saks je podsjetio da se u dokumentu pod nazivom "Obnova američke odbrane" objavljenom 2000. godine navodi da je Balkan novo strateško područje za SAD i da se u region mora pomjeriti veliki broj trupa.

"To je zato što njihova ideja nije samo da se imaju dobre veze i mir. Trebaju nam vojne baze, sa povoljnim razmještanjem naše vojske svuda u svijetu. Stoga su htjeli veliku bazu u jugoistočnoj Evropi.

Nije im se sviđala Srbija, bila je bliska sa Rusijom. Znate, `mi smo supersila, radimo šta želimo`. Zato su podijelili zemlju, a sada tvrde da mi to nikada ne radimo, da nikada ne mijenjamo granice. Rastrgli smo Srbiju, našom deklaracijom ustanovili novu `državu` Kosovo, postavili smo ogromnu NATO bazu tamo i to je bio cilj", naglasio je Saks.

Karlson se na to nadovezao pitanjem: "Zar cilj nije bio da se spasi muslimansko stanovništvo?", na šta je Saks jasno poručio da je cilj bio da se spase američki industrijski vojni kompleks.

Voditelj je potom konstatovao da su američke snage ubijale nevine građane i uništavale gradove, prenosi Srna.

"Znate, bilo je tužno. Ali mi radimo mnogo tužnih i destruktivnih stvari. Započinjemo mnogo ratova. Mi smo zemlja vječnog rata", naveo je Saks.

On je ironično zaključio da SAD "ne gledaju nazad" i "da ne bi trebalo čak ni da se priča o tome".

Transkript kompletnog intervjua možete pogledati OVDJE.