Svijet

NAUČNICI STVORILI NOVI MUTANTSKI SOJ EBOLE: Ima JEZIVE simptome, a jedna grupa OVIH životinja je UGINULA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Kineski naučnici su napravili virus sa jezivim simptomima. Naime, oni su uz pomoć glikoproteina iz ebole napravili novi, mutantski soj koji je zbrisao grupu hrčaka.

Izvor: Profimedia

Istraživači Medicinskog Univerziteta Hebej otkrili su da su hrčci “razvili teške sistemske bolesti slične onima primjećenim kod ljudskih pacijenta oboljelih od ebole”, nakon što su primili zaraznu bolest i ebola protein koji dovodi do širenja virusa kroz tijelo.

Posebno jeziv simptom bio kad su glodari dobili kraste na površini svojih očnih jabučica, koje su pogađale njihov vid. Istraživači su rekli da je cilj bio reprodukcija simptoma ebole u laboratoriji kako bi bolje razumjeli ovo stanje i spriječili njegovo širenje.

Iako bi eksperiment mogao da izazove strah, istraživači kažu da je njihov cilj bio da pronađu zamorčiće koji mogu bezbjedno da oponašaju simptome ebole u ​​laboratorijskom okruženju.

Studija je sugerisala da bi zaraženi hrčci mogli biti pristojan model za proučavanje širenja i liječenja ebole u ​​budućnosti.

Zbog opasnosti od zaraze, ebolom treba da se rukuje u objektima na nivou 4 biološke bezbjednosti (BSL-4), a istraživači su zaobišli to na BSL-2 nivou koristeći virus vezikularnog stomatitisa da nosi glikoprotein ebole.

Tim je proučavao pet ženki i pet muških hrčaka koji su bili stari tri nedjelje.

Sve ženke su pokazale smanjenu temperaturu i gubitak težine do 18 odsto i sve su uginule između dva i tri dana.

Pet mužjaka izgubilo je 15 odsto težine i podleglo bolesti najkasnije za tri i po dana.

Međutim, dva mužjaka su preživjela i dobila 20 odsto više na težini nego prije infekcije.

Tim je uzeo organe od mrtvih životinja, a virus koji su pronašli bio je akumuliran u srcu, jetri, slezini, plućima, bubrezima, želucu, crijevima i moždanim tkivima.

Najviše jedinice virusa pronađene su u jetri, a najniže u mozgu.

Utvrđeno je da se kod mrtvih hrčaka virus širio po čitavom tijelu, uključujući srce, mozak i bubrege, a najviši nivoi su zabilježeni u jetri. "Generalno, ovaj surogat model predstavlja bezbjedan, efikasan i ekonomičan alat za brzu pretkliničku procjenu medicinskih kontramera protiv EBOV-a (virus ebole) pod uslovima BSL-2, što bi ubrzalo tehnološki napredak i otkriće u suočavanju sa bolešću ebola virusa (EVD)", navodi se u studiji.

Posljednja velika epidemija virusa dogodila se od 2014. do 2016. godine u nekoliko zapadnoafričkih zemalja a bila je smrtonosna, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tokom te dvije godine navodno je zaraženo više od 28.600 ljudi, a umrlo je oko 11.300.

Virus se proširio iz zapadne Afrike u Evropu, pa čak i preko Sjedinjenih Država.