Svijet

BAJDEN IPAK ŠALJE ORUŽJE IZRAELU: Najavio zaustavljanje isporuke, sad planira da ih naoruža do zuba!

Autor Nevena Davidović

Bajdenova administracija planira isporuku oružja Izraelu vrijednu više od milijardu dolara.

Izvor: Profimedia

Bijela kuća je saopštila Kongresu da želi da pošalje Izraelu oružje u vrijednosti od više od milijardu dolara, uprkos pritisku zbog izraelske ofanzive na Rafu. Paket bi uključivao tenkove, minobacače i oklopna taktička vozila, navodi novinska agencija Rojters, prenosi BBC.

Prošle nedelje predsjednik Bajden je rekao da će zaustaviti isporuke oružja ako Izrael pokrene veliku invaziju na Rafu. Izraelski tenkovi su u utorak napredovali dublje u stambena područja jugoistočno od grada Gaze, rekli su Palestinci Rojtersu.

Predsjednik SAD je prošle nedelje rekao da je odložio isporuku bombi teških 900 kg u Izrael, zbog načina na koji bi mogle da se koriste u takvoj kopnenoj operaciji. Na pitanje CNN-a o odlaganju, Bajden je rekao: "Civili su ubijeni u Gazi kao posledica tih bombi."

Paket koji je poslat Kongresu je prvi otkako je Bajdenova administracija pauzirala isporuku oružja Izraelu prošle nedelje. U petak je u izvještaju američkog Stejt departmenta utvrđeno da je određeno oružje američke proizvodnje dostavljeno Izraelu možda korišćeno u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Ipak, u izvještaju se ne navodi decidirano da je operacijom Izraleskih odmbrambenih snaga (IDF) prekršeno međunarodno pravo. Dodaje se da su uvjeravanja Izraela o pridržavanju legalne upotrebe američkog oružja "vjerodostojna i pouzdana".

Prošlog mjeseca, Kongres je usvojio zakon kojim se pruža pomoć od 95 milijardi dolara Izraelu, Ukrajini i Tajvanu. Transferi oružja u Izrael postali su politička obaveza za Bajdena uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru 2024.

Republikanski poslanici u Kongresu predstavili su zakone sa ciljem da spriječe bilo kakve dalje pauze u isporuci oružja američkom savezniku. Predstavnički dom ove nedelje će glasati o mjeri koja zahteva od Stejt departmenta i odeljenja za odbranu da obezbijede "brzu isporuku" vojne opreme.

Bijela kuća je obećala da će staviti veto na zakon, ako uspije da prođe Senat, što je malo vjerovatno.