Svijet

BIJELA KUĆA "ODBACUJE TEZU O GENOCIDU U GAZI": Bajdenov savjetnik se oglasio o izraelskim ubistvima Palestinaca

Autor Balša Janković Izvor Kurir

"Ne vjerujemo da je to što se događa u Gazi genocid. Odlučno i zvanično odbacujemo tu tezu", rekao je Saliven.

Izvor: Profimedia

Džejk Saliven, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, izjavio je da administracija predsjednika Džoa Bajdena ne vidi izraelska ubistva Palestinaca u Gazi u ratu protiv Hamasa kao genocid.

U razgovoru sa novinarima u Bijeloj kući, Saliven je izjavio da SAD žele da Hamas bude poražen, da su Palestinci zatečeni u sred rata "u paklu", te da bi velika izraelska vojna operacija u Rafi bila greška.

"Ne vjerujemo da je to što se događa u Gazi genocid. Odlučno i zvanično odbacujemo tu tezu", rekao je Saliven.

Predsjednik Bajden, koji se ove godine takmiči za drugi mandat, suočava se sa snažnim kritikama svojih sopstvenih pristalica zbog podrške Izraelu, a neki od tih kritičara optužuju Izrael da čini genocid. Više od 35.000 Palestinaca u Gazi je stradalo, prema procjenama ministarstva zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas.

Ponavljajući Bajdenov komentar iznijet u subotu, Saliven je rekao da bi u Gazi već sada vladao prekid vatre kada bi Hamas oslobodio taoce. Svijet treba da poziva Hamas da se vrati pregovaračkom stolu i prihvati sporazum, dodao je američki zvaničnik.

SAD užurbano rade na dogovoru o prekidu vatre i puštanja talaca, rekao je ameirčki zvaničnik, ali nije mogao da predvidi da li će i kada dogovor biti postignut.

Izraelske snage sve dublje prodiru u grad Rafa, na jugu Pojasa Gaze, dok SAD izražavaju protivljenje toj operaciji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Egipta u ponedeljak izjavio da SAD ne podržavaju veću operaciju u Rafi i istakao potrebu da se zaštite civili.

Stejt department je saopštio kasno u nedelju da je Blinken "ponovo potvrdio protivljenje SAD velikoj vojnoj kopnenoj operaciji u Rafi" dok je telefonom razgovarao sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom.

U saopštenju se navodi da je Blinken takođe potvrdio privrženost SAD "zajedničkom cilju - porazu Hamasa", dok je takođe pozvao Galanta da "pomogne u rešavanju izazova distribucije (pomoći) unutar Gaze", dok Izrael cilja Hamas.

Oko 300.000 od 1,3 miliona Palestinaca koji su prije nekoliko mjeseci pobegli u južnu Gazu po naređenju izraelske vojske da se sklone od napada na Hamasove militante u sjevernoj Gazi, sada je dobilo naređenje da se ponovo sele, ovog puta sjeverozapadno od Rafe, u oblast duž obale Sredozemnog mora u Gazi.