Svijet

PUSTINJSKI KRST NAPADA UKRAJINCE NOĆU Rusima par hiljada stiglo iz KINE

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Putin lično obavio INSPEKCIJU prije slanja na FRONT

Izvor: Kurir/ printscreen/youtube/ military rewiev

Rusija sve više izvodi napade na ukrajinske snage pomoću terenskih (ofroud) motora i vozila namjenjenih svim terenima (ATV), koji se dešavaju pod okriljem noći.

To je objavio Skaj njuz koji citira britanske obavještajce iz Ministarstva odbrane u Londonu.

Lakša, brža vozila namijenjena svim terenima po svemu sudeći se od početka ove godine koriste za udare na ukrajinske pozicije, prevoz osoblja do linije fronta i izviđačke misije - saopšteno je iz Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Navodi se da je Rusija navodno kupila 2.100 kineskih ATV vozila koja nose naziv "Dezertkros 1000-3" (Pustinjski krst ili Pustinjski prelaz, cross može da znači i prelaz i krst).

Inspekciju nekih od tih vozila lično je u novembru prošle godine obavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Od početka 2024. Rusija je po svemu sudeći povećala korišćenje lakih vozila, poput vozila namenjenih svim terenima i terenskih motora, kako bi prevozili ljudstvo do linije fronta i obavljali napade na ukrajinske pozicije, posebno noću - navedebo je iz britanskog ministarstva.

U saopštenju je ocijenjeno da je ruska vojska time zaštitu koju pružaju oklopna vozila i njihovu vatrenu moć zamijenila za mobilsnost kojom raspolažu ova laka vozila, ali koja su " daleko ranjivija" od oklopnih varijanti.

Ukrajinski dronovi su već pokazali da su sposobni da efikasno pogađaju ova vozila - zaključilo je britansko ministarstvo.