Svijet

PUTIN NIJE UMIJEŠAN U SMRT NAVALJNOG?! Obrt na Zapadu: Američki list iznio novu tezu!

Autor Miloš Škrbić

Jedan od glavnih saradnika Navaljnog, Leonid Volkov, ocijenio je pomenute teze kao naivne i smiješne.

Izvor: Instagram/printscreen/yulia_navalnaya

Američke obavještajne službe utvrdile su da ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno nije naredio ubistvo opozicionog političara Alekseja Navaljnog u arktičkom zatvoru u februaru, objavio je "Volstrit džornal".

Navaljni, koji je imao 47 godina kada je umro, bio je Putinov najžešći domaći kritičar. Njegovi saradnici, koje su vlasti označile kao ekstremisti, optužili su Putina da ga je ubio i rekli da će pružiti dokaze koji potkrijepljuju svoju tvrdnju. Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost države.

VSJ: Američki obavještajni zvaničnici misle da Putin vjerovatno nije naručio ubistvo Navaljnog!

Izvor: Sergei Bobylev / TASS / Profimed/TASS

Prošlog mjeseca Putin je nazvao smrt Navaljnog „žalosnom“, napominjući da je bio spreman da preda zatvorenog političara Zapadu u razmjeni zatvorenika pod uslovom da se Navaljni nikada ne vrati u Rusiju. Saradnici Navaljnog su rekli da su takvi pregovori vođeni. Volstrit džornal, pozivajući se na neimenovane ljude upućene u to, objavio je danas da su američke obavještajne agencije zaključile da Putin vjerovatno nije naredio ubistvo Navaljnog u februaru.

"Ocjena obavještajaca o Putinu je široko prihvaćena unutar obavještajne zajednice, uključujući i CIA-u"
Ipak, Vašington nije oslobodio ruskog čelnika ukupne odgovornosti za smrt Navaljnog, uzimajući u obzir da je on godinama bio na meti ruskih vlasti, da je zatvoren pod politički motivisanim optužbama te da je otrovan 2020. nervnim agensom. Kremlj negira umiješanost države u trovanje Navaljnog 2020.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri navode Volstrit džornala, koji je citirao izvore koji su rekli da je ta ocjena „široko prihvaćena u obavještanoj zajednici i koju dijeli nekoliko agencija, uključujući CIA, Kancelariju direktora nacionalne obavještajne službe i obavještajne službe Stejt departmenta ."

Američka procjena je zasnovana na nizu informacija, uključujući neke povjerljive obavještajne podatke i analizu javno dostupnih podataka, uključujući vrijeme smrti Navaljnog i činjenicu da je to zasijenilo Putinov reizbor u martu, navodi Vall Street Journal, citirajući neke svojih izvora.

Jedan od glavnih saradnika Navaljnog, Leonid Volkov, ocijenio je pomenute teze kao naivne i smiješne.

BONUS VIDEO: KO JE BIO ALEKSEJ NAVALJNI? Opozicionar preživio pokušaj ubistva NERVNIM OTROVOM i postao TRN U OKU ruskog lidera Vladimira Putina