Svijet

SAD: PAKET POMOĆI UKRAJINI OD 6 MILIJARDI DOLARA

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin objavio je paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od šest milijardi USD.

Izvor: Youtube/screenshot/Axiom Images

"To će nam pomoći da osiguramo nove kapacitete za ukrajinsku industriju", rekao je Ostin na konferenciji za novinare nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, na dvogodišnjicu njenog osnivanja.

On je rekao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) poslati predviđenu pomoć "što je prije moguće", prenosi Glas Amerike.

"Koalicija za Ukrajinu stoji zajedno. Nećemo se pokolebati, nećemo posustati i bićemo uspješni u odvraćanju ruske agresije", naglasio je Ostin.

Ostin je poručio da će Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, koju čini više od 50 zemalja, a okuplja se jednom mjesečno, takođe pomoći u stvaranju samostalne ukrajinske odbrambene industrije, ojačati ukrajinske kapacitete u protivazduđnoj odbrani i informacijskoj tehnologiji, uklanjanju mina i dronovima.

Šef Pentagona je istakao da koalicija pokazuje da je svijet motivisan suprotstaviti se ruskoj agresiji na Ukrajinu.

On je rekao da bi, ako ruski predsjednik Vladimir Putin pobijedi u Ukrajini, bezbjednosne posljedice bile globalne.

“Kao što je predsjednik (Džozef) Bajden rekao, Putin se neće zaustaviti na Ukrajini", dodao je Ostin.

On je uahvalio Kongresu što je usvojio dodatni paket pomoći u vrijednosti od 95 milijardi USD, navodeći da će on pomoći Ukrajini da nastavi borbu za odbranu svojih teritorija.

Dodatni paket pomoći u vrijednosti do milijardu USD usvojen je ranije ove sedmice.

Taj paket je dat Kijevu na osnovu predsjedničkih ovlašćenja, a oružje, oprema i municija se povlače iz američkih vojnih zaliha da bi se zadovoljile kratkoročne potrebe Ukrajine.

To uključuje municiju za HIMARS, i granate kalibra 155 milimetara, pješadijska borbena vozilima i drugo hitno potrebno oružje.

Portparol Pentagona Pet Rajder rekao je da će paket vjerovatno sadržati kapacitete za artiljeriju i protivvazdušnu odbranu.

Oba paketa su dio zakona o finansiranju pomoći Ukrajini u vrijednosti od 61 milijarde USD, koji je Bajden potpisao u srijedu.