Svijet

"ŠARL DE GOL" POD PALICOM NATO: Prvi put u istoriji francuskim nosačem aviona rukovodi američki admiral

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Nosač aviona "Šarl de Gol" će, tokom dvije sedmice, biti stavljen pod direktnu komandu NATO, što je prvi put u istoriji.

Izvor: printscreen Youtube

Ovom formacijom, s tri hiljade marinaca, od 26. aprila do 10. maja komandovaće američki admiral, u okviru taktičkog štaba Strajkfor NATO, specijalizovanog za operacije u Mediteranu, čije je sjedište u Lisabonu u Portugaliji.

Ovaj angažman zvanični Pariz vidi kao simbol ojačane saradnje s NATO spram ruske prijetnje. Iz francuskog minstarstva vojske su poručili da će misija omogućiti jačanje snaga kolektivne defanzive i odvraćanja i doprinijeti regionalnoj stabilnosti. Od ruske ivanzije na Ukrajinu, NATO je pojačao prisustvo vodenih snaga u Evropi.

To se, međutim, nimalo nije dopalo ni krajnjim ljevičarima, ni nacionalnim desničarima. Povela se velika polemika.

Tuga. Ovim je istaknuto vazalstvo – poručio je lider Nepotčinjenih Žan Lik Melanšon.

Slično misle i političari s druge političke krajnosti.

Jedini francuski nosač aviona pod NATO komandom: to su posljedice politike napuštanja suvereniteta sa Makronom – naglasio je portparol Nacionalnog okupljanja Žan Len Lakapel.

https://youtu.be/Fixd41PdTzc?si=zJqEXhqJMy-76Ybt
Ovo nije prvi put da "Šarl de Gol" nastupa u vježbama i operacijama NATO, ali je do sada uvijek to bilo pod nacionalnom kontrolom.

Francuska nikada ne gubi komandu nad svojim snagama stavljenim pod zastavu NATO. Mi smo suvereni – pokušao je da umiri kritičare francuski ministar vojske Sebastijan Lekorni.

Zapadni saveznici započeli su opsežnu vojnu misiju u vodama Mediterana u kojoj učestvuje i "Šarl de Gol". Nazvana "Akila", odnosno "Orao" po fonetskoj transkripciji s latinskog, uklapa se, kako su istakli organizatori, u logiku osiguravanja mandata NATO koji osigurava bezbjednost zemalja članica politikom odvraćanja. Riječ je o svojevrsnom slanju poruke Rusiji u aktuelnoj situaciji.

Riječ je o zajedničkom angažmanu jačanja saradnje i obezbjeđivanja i kompatibilnosti – poručila je portparolka NATO Fara Dahlala.

"Akila" će trajati šest nedjelja, a započela je isplovljavanjem brodova ove sedmice iz matičnih luka. "Šarl de Gol" je isplovio iz Tulona. U misiji učestvuju fregate petnaestak zemalja, među kojima SAD, Francuske, Grčke, Španije, Italije i Portugalije.