Svijet

NATO ČLANICA DOBILA NA GRANICI RUSKO NUKLEARNO ORUŽJE! Šok iz Kremlja: Ovaj potez ukazuje na pripremu rata sa Alijansom

Autor Aleksandar Blagić

Rusija je rasporedila taktičko nuklearno oružje duž granice sa Finskom.

Izvor: Youtube/Printscreen/Russian Military Capability/sputnikportal.rs/screenshot

Ruska Federacija rasporedila je taktičko nuklearno oružje duž granice sa Finskom, piše "Moscow Times". Sistemi "Iskander-M" raspoređeni su u pograničnoj oblasti Karelija, piše "Izvestija".

"Iskander-M" sistem može da ispaljuje i krstareće i balističke rakete, kao i projektile sa nuklearnom bojevom glavom. Ovi sistemi čine dio zasebne raketne brigate koja je nedavno postala dio novostvorenog Lenjingradskog vojnog okruga.

"Lenjingradski vojni okrug čine i 11. i 14. armijski korpus koji se baziraju u Kalinjingradskoj i Murmanskoj oblasti", rekli su izvori.

Da podsjetimo, Finska je u 2023. godini postala 31. član NATO pakta. Ovog proljeća tom savezu pridružila se i Švedska, a bivši komandant Baltičke flote admiral Vladimir Valuev je rekao da je formiranje raketne brigade odgovor Moskve na taj potez susjeda.

Američkim trupama je na raspolaganju 15 objekata i zona u kojima mogu da skladište vojnu opremu i municiju. To uključuje četiri baze, vojnu luku i željeznicu na sjeveru zemlje, dok će skladišta vojne opereme biti smještena duž ruta koje vode ka ruskoj granici.

Kremlj se sprema za rat sa NATO

Stručnjaci Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona smatraju da, ponovno formiranje Lenjingradskog vojnog okruga, ukazuje da se Kremlj priprema za rat velikih razmjera sa Alijansom. Ovaj okrug ukinut je 2010. godine tokom vojne reforme. Ukazom predsjednika Rusije Vladimira Putina od 26. februara, Zapadni vojni okrug podeljen je na dva okruga. Ubuduće će Moskva kontrolisati granicu sa Ukrajinom i Poljskom, dok će Lenjingrad čuvati sjeveroistočnu granicu od NATO.