Svijet

KAKVU TAJNU KRIJU PREPISKE URSULE FON DER LAJEN SA DIREKTOROM FAJZERA: Evropski istražitelji preuzeli istragu o porukama

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Evropski tužioci istražuju potencijalna krivična djela u vezi sa pregovorima o nabavci vakcina protiv koronavirusa između predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i izvršnog direktora Fajzera, potvrdio je potparol kabineta tužioca u Liježu.

Izvor: Profimedia

"Uništavanje SMS-ova, korupcija, sukob interesa..."

Istražitelji iz Kabineta evropskog javnog tužioca (EPPO) poslednjih mjeseci su preuzeli istragu od belgijskih tužilaca, koji su istraživali slučaj Fon der Lajen zbog "uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa", stoji u pravnim dokumentima u koje su uvid imali Politiko i potparol tužilaštva u Liježu. Iako tužioci EPPO-a istražuju potencijalna krivična djela, u vezi s tim slučajem još uvek niko nije optužen.

Istragu su prvobitno otvorile belgijske vlasti u gradu Liježu početkom 2023., nakon krivične prijave koju je podnijeo lokalni lobista Frederik Baldan. Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, iako je kasnije u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede proevropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je potparol poljske vlade za Politiko.

Afera Fajzergejt

Baldanova pritužba bila je usredsređena na na navodnu razmjenu SMS poruka između Fon der Lajen i šefa Fajzera Alberta Burlea uoči najvećeg sporazuma o vakcinama u EU na vrhuncu pandemije kovida-19, u aferi nazvanoj "Fajzergejt".

Njujork Tajms, koji je prvi otkrio da je do razmjene došlo kad su čelnici EK i Fajzera dogovarali uslove, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je odbila da otkrije sadržaj poruka uprkos zahtevu za pristup dokumentima.

Vest da EPPO sada istražuje slučaj stavlja dodatan naglasak na ulogu predsednice Komisije u megadogovoru o vakcini, čija je vrednost procenjena na više od 20 milijardi evra. EPPO vodi panevropske istrage finansijskog kriminala i u teoriji bi mogao da zapleni mobilne i drugi relevantni materijal iz kancelarije Komisije ili u drugim zemljama u Evropi, poput Nemačke iz koje je Fon der Lajen

Do ovakvog razvoja događaja dolazi u delikatnom trenutku za šeficu EU, jer uskoro slijede evropski izbori, a u Briselu se očekuje da će Fon der Lajen dobiti drugi mandat na čelu Evropske komisije, koja dosad ne samo da je odbijala da otkrije sadržaj SMS-ova nego nije potvrdila ni njihovo postojanje.

Sporazum koji se smatrao trijumfom Fon der Lajen

Sporazum, dogovoren na vrhuncu pandemije 2021., izvorno se smatrao trijumfom Fon der Lajen. Ali sama količina kupljenih vakcina od tada je izazvala čuđenje, a Politiko je krajem prošle godine otkrio da je propalo doza vakcina u vrijednosti od najmanje 4 milijarde evra. Ugovor o vakcinama sa Fajzeromu međuvremenu je ispregovaran pod drugačijim uslovima.

Borci za transparentnost i neki politički protivnici pokušali su da izvrše pritisak na Komisiju da progovori o slučaju, ali Fon der Lajen je dosad izbjegavala da govori o tome. U odgovoru na pitanje koje joj je Politiko postavio o nestalim tekstualnim porukama, Fon der Lajen je rekla: “Sve što je potrebno o tome je rečeno. Mi ćemo čekati rezultate.”

Godine 2022. EPPO je objavio da uopšteno razmatra nabavu vakcina u EU, ali ovo je prvi put da je kabinet izričito povezan s Fajzergejtom.

Pravna borba

Slučaj koji sada razmatra EPPO objedinjuje nekoliko različitih pravnih, političkih i finansijskih niti - te je isprepleten s tužbama koje je farmaceutski div Fajzer pokrenuo protiv Mađarske i Poljske.

Prošle godine je Baldan, 36-godišnji belgijski lobista povezan sa skupinom Bon Sens, koja je skeptična prema vakcinama, podnio krivičnu prijavu u Belgiji u vezi s ulogom Fon der Lajen u pregovorima o vakcinama s Fajzerom zbog, kako on navodi, "mešanja u javne funkcije, uništavanja SMS-a, korupcije i sukoba interesa", stoji u pravnim informacijama koje je izneo njegov advokat.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dodatak evropskih vlada njegovoj tužbi daje težinu onome što bi se inače moglo smatrati ličnim krstaškim ratom. Mađarska, koju vodi Viktor Orban, nepokolebljivi protivnik Fon der Lajen, takođe je podnijela žalbu u vezi s ulogom predsjednika Komisije u pregovorima o vakcinama s Fajzerom, rekla su dva izvora upućena u slučaj.

Poljska je podnijela vlastitu žalbu prošlog novembra, potvrdio je potparol poljske vlade. Međutim, nakon izbora Tuska u decembru, "nova vlada radi na povlačenju Poljske iz ovih postupaka", rekao je potparol.

Različite žalbe

Pojedinosti slučaja nisu javne, ali upućeni su rekli da, iako se žalba koju je podnijela Mađarska razlikuje od Baldanove, usredsređena je na istu razmjenu tekstualnih poruka. Pritužba Poljske bila je u istom smjeru, rekle su dvije osobe upoznate s detaljima slučaja.

Fajzer je takođe tužio Mađarsku i Poljsku zbog neplaćanja doza vakcina nakon zaustavljanja isporuka, navodeći kao razlog preveliku ponudu i finansijski pritisak rata u Ukrajini. Zvaničnik Evropske komisije rekao je da Komisija nema saznanja o mogućim postupcima osim iz novinskih članaka.

Mađarska vlada nije odgovorila na zahtev za komentar. Fajzer i EPPO odbili su da komentarišu slučaj.

Tagovi