Svijet

FRANCUSKA TUŽI UČENICU: Direktor djevojčici rekao da skine hidžab, ona to odbila, pa izrekla laž

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Premijer Francuske rekao je da će država krivično goniti tinejdžerku jer je lažno optužila direktora škole da ju je udario tokom svađe zbog toga što je nosila islamsku maramu.

Zbog pandemije korona virusa zabranjena su sva verska okupljanja, pa je tako i islamski praznik Ramazan proslavljen bez odlaska u džamije.
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Naime, u incidentu koji se dogodio 28. februara, direktor je trima učenicama rekao da treba da poštuju zakon i skinu hidžab.

Dvije su poslušale, a treća nije i uslijedila je svađa tokom koje ju je on navodno udario. Direktor je insistirao da učenica skine pokrivalo za glavu unutar škole, u skladu sa francuskim zakonom, prenosi Bi-Bi-Si.

Prijetnje smrću

U danima koji su uslijedili, direktor je primio dosta prijetnji smrću na društvenim mrežama, o čemu je škola obavijestila telefonsku liniju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tužioci su rekli da su dvije osobe privedene u vezi sa prijetnjama smrću. Njihovi identiteti nisu saopšteni, ali je ministarstvo obrazovanja saopštilo da nemaju veze sa školom.

Policija je poslata da patrolira oko škole, koju je posjetila i ministarka prosvjete Nikol Belube.

Nema dokaza da ju je udario

Uostalom, policija nije našla dokaze da je direktor udario djevojčicu, a sada je intervenisao premijer Gabrijel Atal i rekao da će ona biti privedena sudu pod lažnom optužbom.

„Država će uvijek stajati uz ove zvaničnike, one koji su na prvim linijama suočavajući se sa ovim kršenjima sekularizma, ovim pokušajima islamske nastave u našim obrazovnim institucijama“, rekao je on.

Uostalom, direktor je podnio ostavku jer je na društvenim mrežama dobijao prijetnje smrću.

Direktor pariske škole, čije ime nije objavljeno, saopštio je svoju odluku u mejlu poslatom kolegama u petak.

"Konačno sam donio odluku da podnesem ostavku na svoje funkcije iz brige za svoju bezbjednost i bezbjednost establišmenta. Odlazim poslije sedam godina, bogatih i intenzivnih, provedenih sa vama, i poslije 45 godina u javnom obrazovanju", napisao je zahvalivši se kolegama na podršci koju su mu iskazali u protekle tri nedjelje.

Bi-Bi-Si podsjeća da je prijetnja francuskim školama shvaćena veoma ozbiljno poslije ubistva dvoje nastavnika.

Semjuel Peti je odsječen na ulici u predgrađu Pariza 2020. godine, a Dominik Bernar je ubijen u svojoj školi u Arasu prije pet mjeseci.

Političari ljuti

Političari i ljevice i desnice izrazili su ogorčenje što bi karijeru uvaženog nastavnika trebalo prekinuti kampanjom mržnje na internetu.

„Ova vlada nije sposobna da zaštiti naše škole“, rekla je Marin Le Pen.

"To je neprihvatljivo. Kada direktor podnese ostavku zbog prijetnji smrću, to je kolektivni neuspjeh", rekao je Boris Valo iz Socijalističke partije.