Svijet

DRAMA U NUKLEARKI ZAPOROŽJE NAKON RUSKOG NAPADA: Jedan od najvećih ruskih udara od početka rata!POLA UKRAJINE BEZ STRUJE

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Jedna od dvije visokonaponske linije koje snabdijevaju nuklearnu elektranu Zaporožje isključena je nakon ruskog napada na Ukrajinu u noći između četvrtka i petka!

Izvor: Kurir/screenshot

"Linija Dnjeprovskaja naponske klase 750 kilovolti isključena je u petak ujutru. Zaporoška nuklearna elektrana ​​se snabdijeva strujom preko rezervne linije 330 kilovolti Ferosplavnaja" saopštila je uprava i naglasila da ne postoji prijetnja po bezbjednost i da je nivo radijacije u nuklearnoj elektrani i okolini nepromijenjen.

Trenutno su svi blokovi Zaporoške NE ugašeni.

Ministarstvo energetike Ukrajine navodi da su zabilježena velika oštećenja na proizvodnim objektima odnosno prenosnim i distributivnim sistemima u mnogim oblastima.

Ministar energetike German Galuščenko navodi da su mnogi regioni trenutno bez struje i interneta.

"Energetski radnici već rade na obnavljanju napajanja" rekao je ministar Galuščenko i dodao da su današnji napadi na kritičnu infrastrukturu najveći napadi na energetski sektor Ukrajine u poslednje vrijeme.

Tokom napada pogođena je i hidroelektrana u Dnjepropetrovsku.

Ukrajinski kanali na Telegramu objavljuju snimke na kojima se vidi da se hidroelektrana i dalje nalazi u plamenu.

"Dvije eksplozije dogodile su se u hidroelektrani DneproGES u gradu Zaporožju koju kontrolišu ukrajinski vojnici. Jedna eksplozija dogodila se u turbinskoj prostoriji DneproGES-2 dok je druga zabilježena na željezničkim šinama za portalne dizalice na vrhu brane. Sama brana nije oštećena" navodi Vladimir Rogov iz zaporoške administracije.

Rusija je tokom prethodne noći, podsjetimo, izvela novi masivan napad projektilima i dronovima na infrastrukturne objekte širom Ukrajine.

Uzbuna za vazdušni napad bila je proglašena u celoj Ukrajini dok su eksplozije zabilježene u Кijevu, Vinici, Harkovu, Krivom Rogu, Dnjepropetrovsku, Zaporožju, Hmeljnickiju...

"Više od 60 dronova i čak 90 projektila raznih tipova danas je napalo Ukrajinu" rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da je napad počeo oko ponoći naletom dronova "geran" koji su krenuli u izviđanje i "otvorili" sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine.

"Zatim je 13 TU-95MS poletelo i krenulo ka Kaspijskom moru i ispalilo prvu salvu oko 4.30 sati. Otprilike u 5.05 sati sa Krima je ispaljena salva od nekoliko Iskandera na ciljeve u Zaporožju i Dnjepropetrovskoj oblasti. Istovremeno je podignuto nekoliko Tu-22M3 dok su Tu-95MS ispalili drugu salvu X-101. Otprilike u 5.30 ispaljena je druga salva Iskandera sa Krima na Krivi Rog dok je druga raketna brigada iz Belgorodske oblasti započela napad na identifikovane neprijateljske ciljeve u oblasti Harkov. Otprilike u isto vreme dronovi, koji su ispunili svoje izviđačke funkcije, počeli su da pogađaju svoje ciljeve. Na meti su bili vojni aerodromi. Oko 5.50 ispaljena je druga masivna salva projektila Iskandera i vjerovatno Tornado MLRS na oblast Harkova" navodi Podoljaka.

Vojni bloger dodaje da su zatim Tu-22M3 ispalili Kinžale u oblasti Zaporožja i Dnjepropetrovska.

"Uslijedili su potom novi napadi Iskandera na oblast Harkova i Krivog Roga. U Harkovu i okolini meštani su izbrojali oko 15 eksplozija nakon čega je u gradu nestao internet i počeli su nestanci struje. Nestanci struje se bilježe širom desne obale Ukrajine" dodaje Podoljaka.