Svijet

OVA ZEMLJA MOŽE DA PRIPREMI EU ZA RAT! Ursula fon der Lajen: Znamo da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini

Autor Aleksandar Blagić

Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, zatražila je pomoć od Finske kako bi se Evropska unija što bolje pripremila za mogućnost oružanog sukoba sa Rusijom u budućnosti.

Izvor: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / PROFIMEDIA

Evropska komisija poslala je upit u srijedu bivšem predsjedniku Finske Saulu Ninistu o pripremi izvještaja za poboljšanje evropske bezbjednosti, piše "Politiko". Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je komentarisala aktuelnu situaciju u ratu u Ukrajini kroz prizmu Evrope i njene odbrane "ambicija" ruskog predsjednika Vladimira Putina kako Ursula kaže.

"Mi znamo da se ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina ne završavaju u Ukrajini", rekla je Fon der Lajen.

Bezbjednosna politika Evropske unije biće tema na samitu evropskih lidera. Fon der Lajen iznela je svoje viđenje situacije na istoku Evrope, a navela je i da cijela Evropa može da uči od Finske.

"U Finskoj, odbrambena spremnost nije briga samo vojske, već svih. Moramo mnogo od njih da učimo. To je specifičan način razmišljanja i vjerujem da bi to moglo da se rasprostrani po Evropi... Ljudi moraju da budu spremni na sve vanredne situacije, uključujući vojne, hibridne pretnje kao i prirodne katastrofe. Organizacija trupa je u potpunosti u nadležnosti samih država članica", rekla je Ursula fon der Lajen.

Da podsjetimo, Finska je u toku 2023. godine postala članica NATO, dok je Švedska od nedavno 32. član Alijanse. Finska dijeli granicu sa Rusijom u dužini od 1.300 kilometara.

"Rat se promijenio. To je konvencionalno, ali sa druge strane, sa dronovima i ostalim sajber uticajima, u velikoj mjeri se sve izmenilo. Nadam se da ćemo pronaći što više aspekata odbrane koji će nam garantovati sigurnost i bezbjednost", istakao je Sauli Ninisto, bivši predsjednik Finske.