Svijet

VELIKI UKRAJINSKI NAPAD NA BELGOROD: Eksplozije odjekuju gradom (VIDEO)

Autor Đina Radulović Izvor Kurir

Ukrajinske formacije ponovo su granatirale Belgorod.

Izvor: youtube/ Suchomimus/Screenshot

Nekoliko projektila PBO nije nije mogao da se presretne, šteta je nastala u privatnom sektoru, a ruševine su pale na jedno od gradskih preduzeća.

Prema nekim izvještajima, položaj Oružanih snaga Ukrajine u Lipcima, odakle je izvršeno granatiranje Belgoroda, napadnut je projektilom iz Iskander.

Legija "Sloboda Rusije" , čiji se pripadnici bore na strani Ukrajine, za danas je najavila masovni napad na vojne objekte i položaje ruskih oružanih snaga u Belgorodu

Saopšteno je da će to biti izvršeno u 17 časova. Stanovnici koji nisu imali vremena da napuste region pozvani su da odu u skloništa: "Ne morate da postanete živi štit za Putinove snage bezbjednosti. Čuvajte sebe i svoje najmilije".

Svrha udara na Belgorod, koje je Kijev prethodno izveo, bila je da se poremeti proces glasanja na ruskim predsjedničkim izborima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ranije je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izvijestio da je PVO sistem oborio 8 granata višecjevnog raketnog sistema Vampir na prilazu Belgorodu.

Prema riječima guvernera, u subotu ujutro u Belgorodu su dvije osobe poginule, a tri su povrijeđene. Kasnije je rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo da su ruske snage protivvazdušne odbrane uništile još 15 granata RM-70 Vampire MLRS koje je ispalila Ukrajina iznad Belgorodske oblasti.

„Danas su ponovo udarili na Belgorod, a prije toga, upravo da bi poremetili glasanje, da bi zastrašili ljude“, rekla je Zaharova, govoreći na predavanju „Snaga i jedinstvo: pozitivne promjene u ruskom društvu“ Ruskog društva „Znanje“.

Ranije su međunarodni posmatrači rekli za RIA Novosti da će stanovnici Belgoroda glasati uprkos „teškoj situaciji“.