Svijet

EU PRIPREMA SANKCIJE ZA OSOBE KOJE SMATRA UMIJEŠANIM U SMRT NAVALJNOG

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Evropska unija (EU) će usaglasiti sankcije za nekoliko osoba za koje se smatra da su umiješane u maltretiranje i smrt Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara u arktičkoj kaznenoj koloniji.

Izvor: Profimedia

Ministri vanjskih poslova EU trebalo bi da sankcije odobre u ponedjeljak, dan nakon završetka trodnevnih predsjedničkih izbora u Rusiji.

Nakon što je preživio pokušaj trovanja 2020. godine, 47-ogodišnji Navaljni, koji je bio Putinov najistaknutiji kritičar kada je umro prije mjesec dana, služio je zatvorsku kaznu od preko 30 godina zbog prevare, ekstremizma i drugih optužbi za koje je rekao da su izmišljene da bi ga ućutkali.

Ruske vlasti su izdale smrtovnicu u kojoj navode da je umro prirodnom smrću, no Navaljnijevi saradnici vjeruju da su ga ubile vlasti, što Kremlj negira, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osam evropskih zemalja prvobitno je u februaru pisalo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju tražeći sankcije ruskim tužiocima, sudovima i zatvorskim zvaničnicima zbog smrti Navaljnog.

"Mislim da ćete vidjeti politički dogovor o sankcijama protiv osoba koje su bile umiješane u smrt Navaljnog", rekao je Rojtersu jedan visoki diplomata EU, govoreći pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Dvojica drugih diplomata su takođe rekli da očekuju političku odluku ministara, iako iz tehničkih razloga mjere neće biti zakonski usvojene do kasnijeg datuma.